Nyheter Husbil.se

Övervintra utomlands – ta husbilen till värmen!

Husbil.se 2017-12-11

Elmia Husvagn Husbil-mässan i september markerar slutet på säsongen för många husbilsentusiaster. Men faktum är allt fler, framförallt pensionärer med tid och frihet, väljer att förlänga säsongen och fly den svenska kylan. Att ta husbilen mot sydligare breddgrader är ett utmärkt sätt att ersätta ishala trottoarer och sidledes hagel med varma solstrålar och avslappnad stämning.

Vintern behöver nödvändigtvis inte betyda att husbilssäsongen är över. Att ge sig iväg på en längre vistelse utomlands och fly det bittra nordiska klimatet förlänger campingsäsongen och gör vintern kortare eller rent av obefintlig. För den som har möjlighet att övervintra utomlands ett par månader finns det mängder med bra alternativ, allt från klassiska Spanien till spännande Marocko. Att ge sig iväg i sin egen husbil innebär en stor frihet då du själv kan planera när och var ens stopp ska ske. Resan kan gå mot en slutdestination där man stannar under en lång period eller mer fritt där impuls och känsla leder en vidare. Oavsett hur man väljer att planera sin resa är det ett mildare klimat och nya upplevelser som i grunden lockar. Att lämna ett mörkt Sverige och fylla på förrådet med D-vitamin är skönt men också viktigt och avstressande för många. Trots den avslappnade inställningen erbjuder många campingområden utomlands utmärkt centrumservice, bra sjukvård och fina promenadstråk – viktiga komponenter för en lyckad långsemester.

Hitta din favorit

Först och främst är det värmen, solen och ett mildare klimat som lockar den typiska övervintraren. På spanska solkusten finner vi Camping Cabopino, som erbjuder såväl närhet till strand som campingaktiviteter och underhållning. Längre västerut, i Portugal, finns det gott om vinteröppna campingplatser. En av dessa är Turiscampo som ligger på berömda Algarvekusten. Campingplatsen är belägen 5 kilometer från Lagos – ofta benämnd som Algarves juvel. Staden erbjuder en blandning av charm och portugisisk historia samt kultur och är ett perfekt utflyktsmål för den nyfikne. Söker man mer äventyr och något mer exotiskt än Spanien och Portugal kan blickarna riktas längre söderut, nämligen mot Marocko. Norr om Agadir hittar vi Atlantica Parc – en modern franskägd camping med hög standard. På den stora campingen erbjuds såväl närhet till hav som medicinsk vård och säkerhetsvakter. Tillåter plånboken rekommenderar redaktionen att även resan ner avnjuts. Varför inte stanna till och njuta av vackra franska vingårdar eller tyska exotiska spa?

Praktiska tips och råd

Att ge sig iväg på en längre resa kräver mycket förberedelser och planering, men att lämna utrymme för impuls och spontanitet rekommenderas starkt.

- Försäkringar: Vid utlandsresor är det viktigt med en gällande reseförsäkring. Dubbelkolla därför din försäkring innan du ger dig iväg för att undvika kostsamma misstag.

- Vägatlas och guidebok: Även om de flesta idag kör med GPS ger en vägatlas bra överblick för eventuella avstickare. En bra guidebok med praktiska fakta hittar du i Motormännens ”Upptäck Europa med bil”.

- Gasol vs. kol: Vad är väl en semester utan grill? Tänk på att många campingar i södra Europa inte tillåter kolgrill, varför en gasolgrill rekommenderas. Svenska gasoltuber är dock svåra att byta i Europa, eftersom varje land har egna system och kopplingar. En lösning är att installera påfyllbara tuber för att fylla på LGP eller införskaffa ett set med olika kopplingar.

Fler nyheter