Nyheter Husbil.se

Sänkt skatt på vissa husbilar 2020 - enligt källor

Husbil.se 2020-01-24

Under veckan fick vår redaktion in ett anmärkningsvärt samtal från återförsäljaren Varbergs Husbilar som ger oss anledning att prata mer om fordonsskatten.

Fordonet är en Ahorn Camp 590 registrerad på 3500 kg och med 145 hk. Motorn är en Renault twin turbo diesel på 2,3 liter med kamkedja. Fordonet beställdes under slutet av 2019 fast är en 2020-års modell, och skulle då troligtvis levereras med den höga skatten trodde man. När Charles på Varbergs Husbilar fick ut papperna från Transportstyrelsen så visade det sig att skatten faktiskt var lägre än förra året.

CO2 utsläppen schablonberäknas på just denna motor och chassikombination vilket medför att utsläppen hamnar lägre än föregående år. Den beräknas alltså inte på det nya mätsättet WLTP. Från ett koldioxidvärde på 201 med föregående års motor och modell till ett värde på 197. Slutsatsen av detta innebar att nyregistreringen på denna husbil hamnar på ca 13 062 kr istället för vad man trodde ca 28 000 kr. Från 37:e månaden hamnar årskatten på ca 5 165 kr.

Transportstyrelsen anger i sin textkod:

T31BS KOLDIOXIDUTSLÄPP BLANDAD KÖRNING BERÄKNAD, CO2 197 G/KM.

UPPGIFTEN ANVÄNDS ENDAST SOM GRUND FÖR UTTAG AV FORDONSSKATT.

Enligt Charles gäller detta för samtliga märken och modeller som bygger på denna chassi och motorkombination oavsett längd eller planlösning. Vad som gäller för tyngre fordon, tyngre än 3500 kg totalvikt, låter jag dock vara osagt. Här har vi inget facit ännu.

Detta är goda nyheter för nyköpsspekulanter av husbilar.

Vi vill höra om fler har erfarenhet av detta, diskutera på vår Facebook-sida!

Fler nyheter