Nyheter Husbil.se

Service av husbil – detta gäller

Husbil.se 2022-03-16

Precis som med en bil behöver du serva din husbil och därför är det också viktigt att du gör detta regelbundet. Man skiljer på service av bildel och service av bodel – här ger vi dig all information om hur en service av bildelen går till och vad du ska tänka på.

Fritidsfordon husbilar & husvagnar i Uddevalla

För att husbilen ska fungera som den ska behöver den också underhållas – genom att du regelbundet byter bland annat olja och filter. Vätskorna i husbilen drar till sig vatten och över tid blir det kondens vilket påverkar effekten. Många återförsäljare har auktoriserade verkstäder där du tryggt och säkert kan utföra service av din husbil och husbilens bildel. Det vanligaste är att du bokar tid för att genomföra servicen och många erbjuder service för flera olika husbilsmärken. 

Detta gör man under en service

En service av husbil genomförs av en servicetekniker som följer ett protokoll och prickar av punkterna efter hand. Det kan vara upp till 70-80 punkter som ska bockas av. Verkstäderna erbjuder flera färdiga servicepaket och vilken service det är står i din servicebok. Under en service kopplas husbilen upp mot en diagnosdator för att upptäcka eventuella fel och sedan utför de underhållsarbeten som att byta olja, luftfilter, bränslefilter och kupéfilter. Bromsvätskan är vanlig att byta efter några år.

Detta kan ingå i en stor service:

  • Byte av motorolja och oljefilter.
  • Byte bränslefilter.
  • Byte av bromsvätska.
  • Byte av luftfilter.
  • Byte av kupéfiler.
  • Kontroll av bromsar och handbroms.
  • Kontroll av yttre belysning.
  • Kontroll av däckets skick.
  • Kontroll av batteriets laddningsstatus.
  • Kontroll och rengöring av sidoskjutdörrarnas undre glidskenor.
  • Kontroll av avgasrör.
  • Kontroll av remspänning.
  • Kontroll av vätskenivåer på kyl- och spolarvätska.
  • Kontroll av motorhus och dörrarnas låsfunktion och vindrutetorkare.

Misstänker du något fel på husbilen kan du anmäla detta så att verkstaden kan ge ett prisförslag och åtgärda problemen på samma gång som servicen sker. Verkstaden kan också upptäcka saker under arbetets gång och åtgärdar då dessa i behov efter kontakt med kunden. Detta kan till exempel handla om bromsskivor, bromsbelägg, bromsrör, vindrutetorkare, slangar, belysning och gummibussningar.

Så ofta ska du serva husbilen

Hur ofta du ska serva husbilen står i din servicebok och det beror bland annat på vilken husbil du har och hur många mil den har kört. En Fiat Professional ska till exempel ska servas efter två år eller 4800 mil. Många verkstäder rekommenderar dock att du utför service en gång om året, gärna på hösten då belastningen är lägre. Dessutom mår husbilen bättre av att vara rengjord med påfyllda oljor inför vintern, särskilt för dig som ska ställa av husbilen. Strunta inte i din service bara för att husbilen är ny – även nya husbilar kräver återkommande påfyllning av bromsvätska och olja kamremsbyte eller AC-service.

Fritidsfordon husbilar & husvagnar i Uddevalla.

Inför ditt servicebesök

Inför ditt besök på verkstaden är det bra att göra vissa saker. Lägg fram service- och fukttestböcker så att det är lätt att stämpla och registrera. Töm vattensystemet, öppna kranarna och töm tanken för toaletten. Plocka undan saker och inredning så att inget ligger i vägen för arbetet. Det är också en fördel om du kontrollerar alla ljus, däckens mönsterdjup, fyller på spolarvätska, ser till så att torkarbladen fungerar och kollar gasolpackningarna vid tuben.

Vad kostar service av husbil?

Vad servicen kostar beror på vilken service det är och vad som ska göras och den kan kosta mellan 4000 kronor och 7000 kronor. Det finns även återförsäljare som erbjuder serviceabonnemang av husbilar, vilket betyder att du betalar en mindre summa varje månad istället för allt på en och samma gång när servicen är genomförd. Det är viktigt att se en service som en investering och inte en kostnad – helt enkelt ett kvitto på att du har tagit hand om din husbil. Detta är särskilt viktigt när du ska sälja husbilen.

Går det att serva husbilen själv?

Är husbilen äldre och du vill spara pengar går det att utföra servicen på egen hand, som att byta oljor. Det finns också vissa saker som kräver besök hos verkstaden oftare eller en kontroll hemma. Många väljer till exempel att byta motoroljan varje år även om det inte finns några krav på detta mellan serviceintervallerna. En del fabriker lämnar en frivillig täthetsgaranti som kräver en årlig kontroll. Gasolkontroll är också frivillig men det är viktigt att denna genomförs, till exempel varje vår innan du tar du husbil i bruk. En del campingar kräver dessutom ett protokoll om giltig gasolkontroll, men kontrollen är framförallt av säkerhet för dig själv. Det är även viktigt att lufttrycket i däcket – för lågt lufttryck ger en högre bränsleförbrukning, sämre vägegenskaper och dessutom sliter det på däcket. Kontrollera också däcken med jämna mellanrum så att de inte är för slitna.  

Underhåll utöver service

Även om du utför service vartannat år kan du behöva komplettera med fler underhållsarbeten. Kör du lite med din husbil rekommenderar man oljebyte en gång per år. Genom att lackförsegla husbilen lossnar smutsen lättare när du tvättar den. Att göra lackförsegling kostar cirka 10 000 kronor och detta gör du hos en lackfirma. Det räcker att göra lackförsegling ungefär var femte år. Något som också är bra att göra är att behandla husbilen med underredsbehandling, något som skyddar mot rost och helst ska göras var femte år.

Planerar du att utföra en service av husbilens bodel? Läs artikeln om  Service av husbilens bodel

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.