Nyheter Husbil.se

Svenska förare mest oroliga vid omkörningar

Madelene Kristensson 2015-07-06

Svenska förare anser farliga omkörningar vara den största riskfaktorn i sommartrafiken. Det visar en undersökning från Nokian Tyres.

Källa: Wikimedia Commons Bild: BrokenSphere (CC BY-SA 3.0)

Så många som 46 procent av svenska förare anser att farliga omkörningar är den största riskfaktorn på vägarna under sommartider. Andra riskfaktorer som oroar svenska förare är för kort avstånd mellan fordonen, plötsliga och oväntade manövrar från andra förare och för hög hastighet.

Vilken riskfaktor som oroar mest skiljer sig beroende på ålder. Endast en fjärdedel av förare i åldersgruppen 18-34 år anser att farliga omkörningar är den största riskfaktorn, medan motsvarande siffra bland åldersgruppen 55+ år är närmare 60 procent.

- Det är anmärkningsvärt att det finns så stor skillnad mellan yngre och äldre bilister på synsättet när det gäller farliga omkörningar. Kan det vara så att yngre bilister är mer riskbenägna än äldre bilister och inte har så lång erfarenhet av bilkörning, kommenterar Allan Ostrovskis, teknisk chef Nokian Tyres, i ett pressmeddelande.

Även när det gäller avståndet mellan fordon skiljer det sig mellan åldersgrupperna. Inte ens var tredje förare i åldern 18-34 år är oroliga för korta säkerhetsavstånd, samtidigt som närmare hälften anser det vara en stor riskfaktor hos de över 55 år.

Riskfaktor Procent
Farliga omkörningar 46 %
För kort säkerhetsavstånd 39 %
Plötsliga, oväntade manövrar av andra förare 37 %
För hög hastighet 35 %
Djur som springer över vägen 34 %
Vattenplaning 25 %
Solbländning 22 %
Din trötthet eller annans brist på koncentration 16 %
Körning med slitna sommardäck 14 %
Dåliga vägar 12 %

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.