Nyheter Husbil.se

Tänk efter först handla sedan - krönika av Lars Jarlerud

Husbil.se 2018-10-30

Den 1 juli 2018 införde staten/transsportstyrelsen den nu mera berömda ”Bonus Malus” som drabbar alla som köper en ny husbil (PB klass II) som registreras för första gången efter detta datum, och som har den nya miljövänliga EURO 6 motorn. Denna avgift tas ut i 3 år framåt. Jag trodde i min enfald att sådan här åtgärder skulle främja nya och bättre motorer till förmån mot äldre mindre miljövänliga motorer. Nu blir effekten nästan den motsatta, man behåller sin gamla/äldre husbil med en ur miljöperspektiv sämre rening av luften och avvaktar köpet ev en ny husbil med Euro 6 motor och bättre rening.

Vad blir då kontentan av denna pålagda handling kallad ”Bonus Malus”? Får då staten in denna högre avgift, mycket tveksamt. Låt oss göra ett räkneexempel.

Vi förmodar att det normala uttaget av semester för dom flesta är 5 veckor om året och att man dessutom kan vara ledig upp till 7 veckor till under flera helger inräknande, då får vi en brukande tid om ca 90 dagar om året.

Om husbilen har en 180 hk FIAT motor med automatlåda och ett Co2 värde på 214 g/kn blir dagskostnaden ca 42:-/dag. För en 180 hk FIAT motor med manuell växellåda med ett Co2 värde på 207g/kn är kostnaden 39:-/dag. Är fordonet/husbilen påställt hela året blir kostnaden 14 267:-/år med den nya Bonus Malus skatten, jämfört med cirka 6 000:-/år med samma Co2 värde, på ett fordon som registrerats innan den 1 juli 2018.

Det är därför viktigt att utnyttja den möjlighet som finns att ställa av fordonet under den tid som du/ni inte använder husbilen. Tänk dock på att det måste gå 15 dagar mellan på och avställning. Kostnaden för brukandet blir då 90 dagar x 39:-/dag är lika med 3 510:- för gällande tid. En minskad kostnad om cirka 10 700:- mot dagens Bonus Malus system och till och med 1 500:- billigare än tidigare system. En annan effekt är också att försäkringskostnaden minskar.

Glöm nu inte att ställa av din husbil i tid. Man skulle kunna citera en känd komiker från en aktuell film när det gäller statens utfall av Bonus Malus ” jag tänkte inte på det ……”

För er som ändå vill åka året runt och tänkte byta till en ny husbil, kan det vara in idé att kolla med er återförsäljare om dom har någon ny 2018 modell kvar som är registrerad före den 1 juli 2018 med den lägre skatten. Även här kan man spara en hel del om man ställer av och på husbilen mellan brukandet, 90 dagar x 16.50.-/dag = 1 485:- jämfört med ca 6 000: -/år.

Jag tänkte på detta……

Lars Jarlerud 
Senior Adviser
Euro Caravan & Consulting AB

Vad tycker ni om Bonus Malus-skatten? 
Häng med i debatten och kommentera artikeln

– följ Husbil.se på Facebook

Fler nyheter