Nyheter Husbil.se

Tips till dig som ska campa med husbil i vinter

Husbil.se 2023-09-27

Många väljer att ställa av husbilen när sommarsäsongen är slut och trädens löv skiftar till höstfärger. Men för dig som gillar vinter är detta bara starten på säsongen. Strunta i hyrstugan och bo bekvämt i din husbil istället.


Vintercamping är något som har blivit allt populärare och det kan säkert bero på att campingarna är lugnare. Innan ni ger er iväg ut i vinterlandskapet så finns det några saker att tänka på - allt från packning till hur du rustar din husbil. Är du redo för vintersäsongen? Kolla igenom vår lista!

Tips till dig som ska vintercampa

  • Din husbil bör vara extra isolerad och anpassad för vårt klimat så att den klarar av kylan.
  • I fordon som inte är vinteranpassade kan kallras förekomma. Kallras uppstår när varm luft stiger uppåt och på så vis tränger kall luft nedåt. Saker som skärmar av förarhytten eller ett vintertäcke för fönstret rekommenderas.
  • Är avlopp och värmepanna anpassat efter ett kallare klimat?
  • Lägg plankbitar under stödben och hjul för att det inte ska frysa fast.
  • Se till så att ert batteri är i gott skick och klarar av kallare temperaturer.
  • Se över er utrustning. Finns ett vinteranpassat förtält?
  • Packningen kan se lite annorlunda ut. Ta med extra gasoltuber, skyfflar, en borste för snön, pannlampa, startkablar, lampor, dragrep, extra batterier och snökedjor.
  • Håll koll på avloppssystemet så att det inte fryser.
  • Din husbil behöver ha friktions-eller dubbdäck.
  • Lägg inte kablar på marken då dessa kan frysa fast. Häng istället upp kablarna i rep eller på stolpar.

Så håller du värmen

En viktig del i campingen under vintern är just värmen. Har du varit ute i skidbacken en hel dag så vill du att det ska vara skönt och varmt när du kommer in i husbilen igen. Vi rekommenderar därför att ha så många värmekällor som möjligt. För den som vill kan golvvärme vara ett alternativ, annars finns det värmefläktar, värmedynor och ordentliga täcken. 

Att vintercampa är en riktig upplevelse

Avslutningsvis så kan vi säga att det finns en del saker som skiljer sig åt mellan sommarcamping och vintercamping. Men vi tycker absolut att ni ska testa att åka iväg även under vintersäsongen. Tänk er att komma in i husbilen efter en lång dag i skidbacken, dricka varm choklad och blicka ut över det lugna vinterlandskapet. Det råder stilla tystnad då campingen inte är lika full. Det är inte fy skam.

Det allra viktigaste innan ni åker iväg är att se till så att ni har värme, vatten, avlopp och redskap. Allt annat kommer lösa sig.

Läs också: Tips på campingar som är öppna året runt

Fler nyheter