Nyheter Husbil.se

Vilka stödben ska man välja?

Husbil.se 2021-06-12

Med rätt stödben blir parkeringen ett rent nöje och du behöver inte bekymra dig om att hitta en plats som är plan nog.

Om man vill använda stödben eller inte är förstås personligt. Många som har lång erfarenhet av semester med husbil ser det lite som "fusk" eller "lättja", medan andra uppskattar den bekvämlighet man kan få. Stödben finns i olika varianter och du kan välja mellan billiga och enkla konstruktioner med vev till moderna, helautomatiska system där du knappt behöver lyfta ett finger.

Manuella stödben

Den enklaste varianten av stödben består av metallstöd och en skruvanordning, med vilken man justerar höjden på benet på samma vis som en domkraft. Stödbenen monteras i fasta fästen i husbilens chassi och med hjälp av en vev fäller du sedan ner benen när husbilen är parkerad. När benen har satts i önskad position låses vanligtvis varje ben med en sprint. Det går även lätt att lossa en sprint och justera, om det skulle behövas.

De flesta stödben måste spärras/lossas när de ska användas, men om de har ClickFix behöver du bara veva så faller de ner. En ergonomisk stödbensvev kan vara en bra investering, eftersom den är längre och ger en bekvämare arbetsställning. Denna klassiska variant av stödben är lätt att montera och att använda. Den är uppskattad eftersom den är problemfri och fungerar i alla lägen. Manuella stödben är billigast och de väger också minst.

Vikt ca 4-10 kg

Lyftkapacitet ca 1 ton per ben

Pris: ca 3 500- 5 000 kr

Elektriska stödben

Du behöver inte veva utan benen fälls upp och ner med hjälp av en elektrisk motor. De fyra stödbenen ställer bilen i våg genom en enkel knapptryckning och ett inbyggt gyro ger en mycket bra precision. Avvikelsen är så låg som +- 0,3 grader. Stödbenen manövrerar du enkelt via fjärrkontroll eller från en installerad manövercentral. Benen drivs med hjälp av husbilens batteri och om det är urladdat fungerar inte hissanordningen.

Vikt ca 35 kg

Lyftkapacitet ca 2 ton per ben

Pris: ca 40 000 kr (inkl montering)

Hydrauliska Stödben

Hydrauliska stödben har den mest avancerade konstruktionen och ger också den mest bekväma boendemiljön i din husbil. Gungningar minimeras och du känner knappt när någon stiger i eller ur husbilen. Tack vare finkänsliga hydrauliska cylindrar kan du få en mycket exakt inställning, så att husbilen står i våg. Ett ojämnt underlag är inte längre problematiskt och med dessa stödben behöver du inte leta efter en optimal yta att parkera på.

En enkel knapptryckning och på ett par minuter har bilens levelsystem (nivåsystem) justerat höjden individuellt på alla hörn, så att bilen står plant. Det går även att justera benens höjd manuellt. Som en säkerhetsspärr fungerar systemet bara när handbromsen är dragen. Skulle något fel inträffa fi systemet finns det även säkerhetsventiler som gör att benen kan sänkas manuellt.

Vikt ca 55-75 kg

Lyftkapacitet 3,5 - 24 ton

Pris: ca 60 000 kr (inkl montering)

Tänk på att

Ta reda på vilken modell som är lämplig för just din husbilsmodell. Det finns även olika ställen att montera fästena på. Ibland kan man behöva borra nya hål för att få bästa resultat. Om stödbenen monteras under rambalken exempelvis markfrigången bli något mindre. Enklast är att vända dig till en firma för professionell montering.

 
Manuella stödben Elektriska stödben Hydrauliska stödben
Fördelar:

Billiga

Pålitliga

Fördelar:

Bekvämt system

Bra precision

Fördelar:

Bekvämt system

Mycket bra precision

Nackdelar:

Kräver handkraft

Nackdelar:

Medeldyra

Nackdelar:

Dyrast

Vad tycker du? Diskutera gärna med andra husbilsfantaster på vår Facebook-sida!

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.