Nyheter Husbil.se

Välj rätt typ av husbil

Husbil.se 2022-08-25

Det finns en hel uppsjö av modeller att välja på. Här reder vi ut de grundläggande begreppen. Vad som passar dig bäst beror på hur du har tänkt använda husbilen.

För pengarna av en mindre villa kan du få en helt ny, rymlig och lyxutrustad husbil med alla tänkbara bekvämligheter. Men den ständiga motsättningen för husbilar är att ju större yta - desto krångligare att köra och att parkera. Därför föredrar många lite mindre varianter som ändå erbjuder genomtänkt design och god funktion - även för många.

Din första fråga bör vara vad bilen ska användas till? Långsemester genom Europa, eller kortare utflykter över helgen. Eller vill du ha den permanent parkerad på en plats hela sommaren? Nästa fråga är hur många som ska åka med i husbilen. Är ni många kan det vara värt att välja en större modell, för att få extra svängrum. Även om det är trevligt att umgås vill man ju inte gå på varandra.

De större modellerna är nästan som en villa på hjul - rejält kök, rymlig yta och ett badrum nästan i samma klass som hemma. Kommer ni laga mycket mat i husbilen? Tänk i så fall efter hur många lågor som behövs på spisen och välj utrustning efter det. Ett praktiskt sätt att förstora utrymmet är att använda förtält eller soltak utanför husbilen. Då kan utemöbler ställas fram och du får en portabel uteplats - perfekt för grill och umgänge.

Alkovbil - Bra om hela familjen ska med

Vill du ha en riktigt liten och smidig bil men ändå många sovplatser är en  alkovbil att föredra. Den ursprungliga förarhytten är intakt och ovanför finns en alkov med plats för dubbelsäng. Förarkupén och sätena där är vanligtvis avskild från övriga husbilens bo-rum. Alkovbilar av längre modell kan även vara utrustade med våningssängar - på samma vis som i husvagnar. En alkovbil är relativt hög, men är för övrigt nätt och smidig att köra. Är man flera måste någon eller några sittplatser bäddas ner till sängplats för natten.

Dethleffs Globetrotter XXL A 9000-2 EB

Dethleffs Globetrotter XXL A 9000-2 EB är en halvintegrerad husbil med alkov.

Halvintegrerad - Bekväm om man är få

Den  halvintegrerade husbilen lämpar sig bäst om man inte behöver så många sängplatser. Även här används originalfordonets förarhytt. Här finns ingen alkov, utan istället en bättre takhöjd invändigt. Framstolarna går ofta att svänga runt och de blir då en del av möblemanget. Husbilar av denna typ har vanligtvis dubbelsäng i bakpartiet och umgängesutrymme fram.

Bürstner Nexxo T 620 G är en halvintegrerad husbil.

Bürstner Nexxo T 620 G är en halvintegrerad husbil. 

Helintegrerad - Husbil de Luxe

Den mest exklusiva husbilen är den  helintegrerade. Här är förarhytten en integrerad del av husbilen. Förarsätena är ofta svängbara så att boutrymmet kan maximeras. Ofta finns rejält kök, toalett och en dubbelbädd som går att dra ner från sitt uppfällda läge i taket. Helintegrerade husbilar är dyrast och mest komplicerade att tillverka. Men så erbjuder de också en unik nivå av bekvämlighet. Dessa bilar fungerar bra även under kalla förhållanden.

Sunlight I 69 L är en helintegrerad husbil.

Sunlight I 69 L är en helintegrerad husbil. 

Camper van "plåtis"

Om man bara ska ha en enda bil kan en bostadsinredd skåpbil vara något att satsa på. Skåpbilen är smidig att köra och kan parkeras utan större problem. Den kan med andra ord användas både till boende och till vardags. Skåpbilar finns som färdiginredda, men många väljer att köpa en ny eller begagnad och inreda själv. På så vis kan man få den precis som man vill ha den. Är du inte händig så finns det även firmor som hjälper till med att bygga inredning till skåpbilar. Vissa bilar har högt i tak medan andra har ett tak som kan höjas upp efter att man stannat. Skåpbilar är inte ultimata för vinterbruk. Sunlight Cliff 540 - plåtis.

Sunlight Cliff 540

Vi hjälper dig att hitta en ny husbil - här kan du se och jämföra husbilar från marknadens största varumärken.  

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.