Nyheter Husbil.se

1 av 6 kör med nedsatt syn

Madelene Kristensson 2014-11-28

Var sjätte bilist i Sverige har nedsatt syn med minst 30 procent. Det visar en undersökning utförd av Bilprovningen i samarbete med Synoptik.

Källa: Bild: Bilprovningen

Synbesiktningen är ett initiativ av Bilprovningen och Synoptik, där man årligen undersöker landets bilister och hur deras synskärpa påverkar körningen. Det framkommer av undersökningen att 1 av 6 förare har en synskärpa som är nedsatt med minst 30 procent. Samtidigt anser 90 procent av landets bilister att deras syn är så pass bra att de kan köra bil.

Ett syntest utfördes på 2 205 bilister i en syndator, där resultatet visade att närmare hälften - 48 procent - var i behov av glasögon, linser eller en synkorrigering. Hela 17 procent visade sig ha så betydliga skillnader mellan styrkan på syn, glasögon eller linser att de utan tvekan utgjorde en fara i trafiken. Dessa sjutton procent, hade en nedsatt synskärpa med minst 30 procent - det betyder att skärpan på synen blir sämre redan vid en till två meter. Det framkommer dessutom av undersökningen att 1 av 4 bilister endast kollar upp sin syn vart tionde år.

- Synen förändras gradvis och många inser inte hur stora synfel de faktiskt har. Har man haft felfri syn hela livet skaffar man kanske bara ett par läsglasögon när man blir äldre utan att kontrollera hur synen förändrats på långt håll. I Sverige har vi idag inte obligatoriska syntester för bilister som förnyar sitt körkort vilket gör att alltför många kör med trafikfarlig syn, säger Helene Hjertberg, legitimerad optiker hos Synoptik, i ett pressmeddelande.

Uppfattningen om hur bra ens syn är skiljer sig markant mellan män och kvinnor, trots att båda könen är i lika stort behov av synkorrigering. Män uppskattar sin syn som betydligt bättre än vad den i själva verket är, medan kvinnor är mer nära verkligheten. Nästan hälften av alla män känner sig trygga när det kommer till bilkörning i mörker, samtidigt som endast 25 procent av kvinnorna anser detsamma.

- Bilprovningen månar inte bara om säkra fordon, utan också om säkra förare. Statistiken från årets synbesiktningskampanj bekräftar än en gång behovet av att uppmärksamma förare om vikten av regelbundna synkontroller för att köra så trafiksäkert som möjligt, menar Benny Örnerfors, VD på Bilprovningen, i pressmeddelandet.

Se videon nedan för att få en inblick i vad 1 av 6 bilister i Sverige ser genom vindrutan.

Fler nyheter