Nyheter Husbil.se

Analys: Så svarade Sveriges husbilsägare 2019

Husbil.se 2019-11-06

Husbil.se kan stolt presentera svaren från den stora husbilsundersökningen 2019. Undersökningen genomfördes på initiativ av Husbilsdestination Sverige och 460 respondenter har svarat på undersökningen, nästan hälften av dem kom från Husbil.se enkätlänk.

Undersökningen som genomfördes under september på bl.a. Husbil.se ger flera intressanta besked kring husbilsturismen i Sverige. Svaren ger även extra tyngd då närmare 40% av de som svarat övernattar minst 49 nätter per år med sin husbil.

Nedan presenteras ett urval av de mest intressanta svaren.

Populära månader att övernatta i husbil

Vi är inte förvånade men det är ändå glädjande att se att så många använder sin husbil året om. Högsäsongen sträcker sig från april till oktober då över hälften övernattar med sin husbil.


Här övernattar Sveriges husbilsåkare

Ställplatser är husbilsägarens favoritplats när det gäller var man övernattar. Intressant att se är även att, fritt i naturen, placeras högt upp. En mer djupdykning i siffrorna visar att hälften (52%) av gångerna man övernattar med husbil sker det på en ställplats. En tredjedel (29%) av gångerna sker det på en husbilsplats inne på en camping och var tionde (9%) gång sker övernattningen fritt i naturen.


Så finner husbilsägaren info om platser att övernatta

Vägskyltar och tidning/broschyr i all ära, men det är på Internet husbilsåkaren får information om lämpliga platser att övernatta. Husbil.se har med sin söktjänst över 1,5 miljoner sökningar på ett år. Läs mer i artikeln Sveriges populäraste ställplatser 2019

 


Här är Sveriges mest populära län för övernattning med husbil

Västra Götalands län befäster tronen som det populäraste valet för husbilsåkaren. Gotland placerar sig lågt denna gång även om flertalet husbilsägare säkerligen någon gång upplevt Sveriges största och mycket vackra ö. Kanske är färjan en förklaring (c:a 2 500 kr tur och retur med husbil) till att Gotland inte väljs oftare. Har man dock väl tagit sig till Gotland väntar både fina ställplatser och husbilsplatser utspridda längs ön – du hittar hela listan här för Gotland

Länderna utanför Sverige som husbilsåkaren helst besöker

Vårt vackra grannland Finland ratas (12%) av de svenska husbilsägarna. Norge och Danmark kan stoltsera med 40% respektive 65% när det gäller var man åker med sin husbil. Tips: Husbil.se har byggt en smart tjänst där du direkt kan se och jämföra färjerutter från Sverige


Faktorer som husbilsägaren värdesätter vid övernattning på en campingplats

Svaret på frågan visar tydligt att trygghet värdesätts högst. Tyvärr händer det dock att inbrott sker i en husbil, oftast nattetid, även om den står parkerad på en camping. Helt klart är att husbilsägarna är enade vad som ska prioriteras och att varje camping aktivt bör arbeta med denna viktiga punkt.


Faktorer som husbilsägaren värdesätter vid övernattning på en ställplats

Det finns en röd tråd generellt kring vilken faktor som husbilsåkaren anser vara viktigast vid övernattning med sin husbil. Faktorerna som skiljer ställplats mot campingplats är att husbilsåkaren anser att smidig in- & utcheckning är mer viktigt hos en ställplats. Även priset samt tillgängligheten, dvs möjligt att checka in dygnet runt är viktigare.


Så mycket spenderar en husbilsåkare per person och dygn

En ytterst intressant frågeställning som visar bl.a. Sveriges kommuner den direkta ekonomiska fördelen med att investera i fler ställplatser. Hela 70% av husbilsägarna i Sverige spenderar mellan 250-749 kr per dygn och per person. En siffra som borde få vilken kommun som helst att reagera positivt med tanke på att det finns c:a 100 000 registrerade husbilar i Sverige.

Fler nyheter