Nyheter Husbil.se

Bokningsbara ställplatser runt Göta kanal

Husbil.se 2024-05-13

Ska du ta husbilen längs Göta kanal i sommar och uppleva slussarna en bit på håll? Vi ger dig bra tips på bokningsbara ställplatser och husbilsplatser runt Göta Kanal.

Göta kanal med husbil. Göta kanal består av 58 olika slussar och du kan följa delar av den med din husbil. 

Den 3:e maj öppnade Göta kanal för säsongen – det var dessutom startskottet för kanalens 200-årsfirande. Under pandemin upptäckte svenskarna fördelarna med att turista hemma i Sverige, vilket gör att Göta kanal själva spår att intresset att vandra eller cykla längs kanalen kommer att bli större än vanligt. Kanalen har totalt 58 slussar, men det finns även mycket att se och göra längs kanalen – även om du inte kommer lika nära med husbilen som om du åker båt. Dessutom kan du då passa på att uppleva kanalen utan att behöva anstränga dig det minsta vid varje sluss.

Göta kanal. Längs Göta kanal finns det många ställplatser, vissa av dem går att förboka för att garantera plats. 

Töreboda, Göta kanal. Göta kanal går mellan Söderköping och Sjötorp – här är våra utsända husbilsfantaster för husbil.se i Töreboda

Obelisken i Töreboda.

Mellan Wassbacken och Tåtorp finns Göta kanals högsta punkt och den märks ut med en obelisk. Kombinera gärna din husbilssemester med en cykeltur. 

Fördelen med att förboka ställplats

Vill du campa med husbilen runt kanalen är vårt bästa tips att du ska förboka ställplatsen eller husbilsplatsen i förväg, för att vara säker på att få plats. De flesta erbjuder bokning via onlinetjänst, telefon, e-post eller en app. Går det inte att förboka kan betalningen istället ske på plats via till exempel, betalautomat, Swish eller en reception.

Jonas Nilsson, som äger och driver Kaffeteriet Ställplats, införde ett bokningssystem för alla sina ställplatser förra året och är nöjd med utvecklingen. 

- Vi hade tidigare vår incheckning av ställplatsen i caféet. Det tog tre till fyra timmar i incheckningsprocedur varje dag, vilket gjorde att det lätt blev långa köer. Det nya onlinebaserade bokningssystem är det bästa vi har gjort. Med detta har vi både utvecklat verksamheten, men också underlättat för både personal och kund. Detta är påtryckningar från kunderna själva. De som jobbade på vardagen hade inte en chans att få en plats på fredag kväll. Detta har även underlättat för de utländska gästerna som kanske kommer när caféet är stängt och saknar möjligheten att betala med Swish, säger Jonas Nilsson. 

Här kan du boka ställplatser och husbilsplatser

Göta kanal går mellan Söderköping i Östergötland och ut i Vättern. Kanalen går sedan vidare genom Bottensjön och Viken och vidare upp till Sjötorp vid Vänerns östra strand. Här är tips på bokningsbara ställplatser runt Göta kanal.

Yxningens Camping, Gusum

Yxningens Camping ligger några kilometer från Gusum och cirka 20 minuter från Söderköping där Göta kanal börjar. Den mysiga familjecampingen är belägen vid sjön Yxningen och är perfekt för dig som gillar natur och fiske. Du bor med husbilen på en bokningsbar campingtomt inne på campingen där vissa har en vacker utsikt över vattnet eller på ställplatsen på parkeringen utanför. På servicestationen kan du tömma och fylla på vatten du har även tillgång till alla aktiviteter på campingen.

Pris från: 150 kr
Säsong: april-september

Stegeborgsgården, Söderköping 

Stegeborgsgården är belägen i Stegeborg några kilometer från Söderköping, mellan två berg och södra stranden av Vikbolandet. Du har en vacker utsikt över de kända slottsruinerna och inseglingsleden till Göta kanal. Anläggningen erbjuder både vandrarhem och camping med 60 campingtomter för husvagn, husbil och tält. I restaurangen kan ni äta en god lunch och i närheten finns både badstrand och vandringsleder. Stegeborg är dessutom en mysig hamn och populär hamnkrog.

Pris från: 180 kr
Antal ställplatser: 4 st
Antal med elektricitet: 0 st
Säsong: Året om

Stegeborgs Hamn, Söderköping

Stegeborgs Hamn

Stegeborgs Hamn är en bokningsbar ställplats två mil från Söderköping och här bor du med havet och den vackra naturen som närmsta granne. De håller öppet året om och erbjuder plats för både husbil, husvagn och tält. Ställplatsen ligger på gräsmattan intill brofästet på Slätbakens södra strand och rakt över ser du de gamla slottsruinerna. När du bor här har du tillgång till servicehuset med toalett och dusch. I närheten finns Stegeborgs Hamnkrog, Trädgårdscaféet och glasserian i hamnen.

Pris från: 240 kr
Antal ställplatser: 55 st
Antal med elektricitet: 55 st
Säsong: Året runt

Kaffeteriet Ställplats Borensberg, Borensberg 

Kaffeteriet Ställplats ligger i Borensberg som är en mysig ort vid Göta kanal och här ser du en av kanalens två handdrivna slussar. I området hittar du även Börslycke gårdsbutik, Brunneby musteri och du kan ta en fika på Glasbruket. Ställplatsen ligger precis intill Göta kanal-hamnen och alla går att boka i förväg. I serviceanläggningen finns det toalett, duschar, möjlighet att tvätta, diska och tömma latrin och gråvatten.

Pris från: 220 kr
Antal ställplatser: 45 st
Antal med elektricitet: 29 st
Säsong: Året runt

Jonas Nilsson som äger och driver Kaffeteriet berättar för oss:
”Kaffeteriet startade 2014 och då var det bara en bakgård. Det är ett gammalt sädesmagasin som ligger vid gamla kvarnen precis intill inloppet av Göta kanal. Då renoverade kanalbolaget hela magasinet som består av tre våningar med 300 kvadrat på varje plan. Vi byggde café i retro- och industrikänsla och efter det tillkom även minigolf och ställplatser för husbilar. Vi började med 15 platser och 2015 blev vi utsedda till året ställplats. Efter det utökade vi efterhand med flera ställplatser och idag har vi 45 stycken, varav 29 med el. Vårt kompletta och moderna servicehus har blivit jättepopulärt och innehåller tvättstuga, diskrum, möjlighet att tömma både grå- och svartvatten.

Vi ligger med ett väldigt bra läge där du i princip kan stå med framhjulen i kanalen. Bara några hundra meter bort har vi en långgrund badplats och du har gångavstånd in till det lilla samhällets city med affärer och restauranger. 2017 kompletterade vi med cykeluthyrning med en depå i Bergs slussar så att du kan cykla på kanalbanken mellan Berg och Borensberg. Vi har även erbjuda cykel hela vägen från Motala till Söderköping på Östgötasidan, men då blir det transport du får betala lite extra för. Vi har passagerarbåtar som stannar precis utanför oss som går från Motala till Borensberg och tillbaka och sedan från Bergs slussar strax utanför Linköping och till Borensberg och tillbaka. Då kan du cykla ena hållet och åka båt andra hållet.

Från och med förra sommaren är alla 45 ställplatser bokningsbara. Du bokar, betalar och väljer plats själv på nätet och betalning sker med antingen kort eller swish. Vi har valt att ha ett bokningssystem på grund av ett ökat intresse av att kunna planera resan och veta att det finns plats när man kommer fram, oavsett tid när man kommer fram.”

Glasbruket ställplats, Borensberg 

Glasbruket är ett vandrarhem belägen på en halvö mellan Göta kanal och Motala Ström i Borensberg mellan Linköping och Motala. För dig med husbil och husvagn finns det bokningsbara ställplatser både med och utan el. I servicehuset finns det tillgång till dusch, toalett, färskvatten, tvättmaskin och torktumlare. Tömning av latrin- och gråvatten hänvisas till en närliggande rastplats. I det mysiga caféet serveras god glass, hembakad fika, läckra våfflor och lokalproducerade drycker.

Pris från: 200 kr
Antal ställplatser: 11 st
Antal med elektricitet: 4 st
Säsong: Maj-augusti

Breviks Camping, Karlsborg

Breviks Camping ligger intill Vättern mellan Hjo och Karlsborg och är familjeägd. Du kan antingen boka en plats på en av campingtomterna inne på campingen eller välja att stå på ställplatsen utanför. I servicehuset finns toalett, dusch, mikro, ugn och diskmöjligheter. Vill du ta ett dopp i det blå finns en fin sandstrand att njuta av under semestern. Campingen har även en liten livsmedelsbutik där du kan köpa nybakat bröd till frukosten.

Pris från: 260 kr
Antal ställplatser: 6 st
Antal med elektricitet: Info saknas
Säsong: april-september

First Camp Ekudden – Mariestad, Mariestad 

First Camp Ekudden – Mariestad

First Camp Ekudden – Mariestad är en camping belägen vid Vänerns strand i Mariestad, 20 minuter från Töreboda och nära till Göta kanal. Här bor du med husbilen på en bokningsbar husbilsplats inne på området. Campingen är omringad av naturreservat med tillgång till både biosfärled och pilgrimsled. Det är gångavstånd till den charmiga gästhamnen där det finns flera populära restauranger.

Pris från: 280 kr
Antal ställplatser: 42 st
Antal med elektricitet: 38
Säsong: Året om

Mariestads GK, Mariestad

Mariestads Golfklubb har två uppställningsområden med el för både husbil och husvagn. Vissa av platserna är vända mot Vänern och andra mot klubbhuset – välj den vy som passar dig bäst! I klubbhuset finns det tillgång till dusch och toalett dygnet runt. Är du sugen på att bada finns en av Mariestads trevligaste badstränder på gångavstånd från golfklubben.

Pris från: 350 kr
Pris med golf: 225 kr
Säsong: Året runt

Fler tips på ställplatser längs Göta kanal 

Norrqvarn ställplats. Norrqvarn Hotell & Restaurang ligger i Norrkvarns slussområde och erbjuder även ställplatser. 

Ställplats Göta kanal Norrqvarn, Lyrestad

Ställplats Forsvik Göta kanal, Forsvik

Ställplats Göta kanal Sjötorp Norra, Sjötorp

Ställplats Göta kanal Sjötorp, Sjötorp

Kanalmagasinets gästhamn, Mem 

Bergs Slussar Ställplats, Berg

Borenshults slussar, Motala

Södra strand, Motala

Mallbodens ställplatser, Motala

Karlsborg Ställplats, Karlsborg

Ställplats Hajstorp, Hajstorp

Forsvik, Forsvik

Hajstorps slusscafé och vandrarhem, Hajstorp

Sjötorp, Sjötorp

Se alla ställplatser på husbil.se

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.