Nyheter Husbil.se

Eldrivna husbilar är framtiden

Husbil.se 2023-03-14

Är du intresserad av en mer miljövänlig husbil kanske du har börjat kika på eldriven husbil.

Köp en husbil eller campervan som drivs av el.

Tesla rullade in på marknaden 2008 och efter det har intresset för både elbilar och hybridbilar ökat. Nu börjar de eldrivna husbilarna också ta sig in på marknaden. Även om tillverkarna inte riktigt är redo att serietillverka eldrivna husbilar så kommer vi i framtiden oavsett behöva ställa om till en mer grön teknik.

Lastvikt, räckvidd och pris är utmaningen

Utmaningen med eldrivna husbilar har varit problem med lastvikt – att få tillräckligt stor lastvikt och samtidigt hålla en totalvikt på under 3500 kilo. Även om elmotorer väger mindre än vanliga förbränningsmotorer så behöver batterierna vara större. Även räckvidden har varit en utmaning eftersom en husbil ofta kör längre sträckor än en vanlig bil. Förutom lastvikt och räckvidd spelar också ett högre pris in och många av dagens eldrivna husbilar kostar dubbel så mycket som bensindrivna eller dieseldrivna husbilar.

Bürstner Camper Van Lineo Electric

En av de eldrivna husbilarna som finns på marknaden är Bürstner Camper Van Lineo Electric, som presenterades på Caravan Salon 2022. Det är deras första helt elektriskt drivna husbil och andra steget mot fritidsfordon med alternativa drivmedel. Deras C 590 är bekant från den ordinarie Lineo-serien. Den har en 400 voltsbatteri och en användbar kapacitet på 65 kWh som är placerad under karossen. När campervanen har ett fulladdat batteri ska den ha en räckvidd på upp till 317 kilometer – även om räckvidden kan variera beroende på till exempel väder- och körförhållanden.

Bürstner Camper Van Lineo Electric är deras första heldrivna elbil. Bürstner Camper Van Lineo Electric är deras första heleldrivna husbil. 

Du kan ladda Camper Van Lineo Electric hemma eller på någon av laddningsstationerna över hela Europa. Den laddas från 1 till 100 procent på runt åtta timmar. Eftersom emissionsvärdena är låga och husbilen är miljövänligare än konventionella förbränningsmotorer har du möjlighet att köra in i miljözoner. Lineo Electric har även tre olika körlägen som gör att du kan anpassa husbilen efter yttre förhållanden och på så sätt minska både driftkostnader och miljöpåverkan.

– Jag är glad över att vi med vår Ford E-Transit-baserade Lyseo kunnat ta ytterligare ett steg mot alternativa och hållbara drivmedel, säger Jens Kromer, styrelseordförande hos Bürstner, i ett pressmeddelande. De europeiska registreringssiffrorna för el-bilar stiger rekordartat, och med Lyseo E-Transit har vi en konkret lösning för att omsätta denna trend även för husbilssektorn. Hur snabbt utvecklingen kommer att gå beror nu huvudsakligen på utbyggnaden av laddningsinfrastrukturen – och på hur snabbt vi kan anpassa vår tillverkningsprocess till husbilar med batteridrift.

Teknisk data och priser för husbilen kommer under hösten 2023. 

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.