Nyheter Husbil.se

Felaktiga krockkuddar och bromsar vanligt

Madelene Kristensson 2014-12-16

Enligt en undersökning av Besikta Bilprovning är det vanligt med fel på krockkuddar och bromsar i moderna bilar.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Holger Ellgaard (CC BY-SA 3.0)

Drygt ett av fem fordon med svenskt registreringsnummer och som ej är av äldre årsmodell än 2002, har någon slags felaktighet på bromssystemens elektroniska säkerhetssystem. Dessa fel har kommit upp till ytan efter en utökad kontrollbesiktning där fordonets elektronik undersökts. Det kan bland annat röra sig om en icke fungerande ABS-givare eller ett avbrott i ABS-systemets strömförsörjning. Vilket kan leda till att det låsningsfria bromssystemet inte fungerar som planerat och därmed ökar risken för olycka vid inbromsning eller undanmanöver.

- Bromsarna är bilens viktigaste aktiva säkerhetssystem, och jag rekommenderar alla att kontrollera sina bilar inför vintersäsongen då det är viktigt att funktioner som antisladd och antispinn fungerar när man är ute på vägarna, säger Lotta Johansson, tekniskt sakkunnig på Besikta, i ett pressmeddelande.

Av undersökningen har det även framkommit att en tiondel av landets moderna fordon har fel på krockskyddet. Krockskyddet reglerar krockkuddarna, som vid en kollision då ej utlöses.

- Elektronikfel av den här typen märks oftast inte för den vanlige föraren, men om felen inte åtgärdas kan de få förödande konsekvenser. Krockkuddar som inte löser ut kan vara skillnad mellan liv och död vid en olycka, avslutar Lotta Johansson.

I undersökningen framkom sammanlagt 2 685 avvikelser i 1 312 fordons elektroniksystem. Utöver fel med bromsar och krockkuddar noterades fel på motorstyrning, AC och startspärrar.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.