Nyheter Husbil.se

Fler ägarbyten via mobilapp

Madelene Kristensson 2015-04-29

Allt fler väljer att genomföra ägarbyte av fordon via Transportstyrelsens mobillapp "Mina fordon". Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Det är tredje året i följd som Transportstyrelsen noterar en betydlig ökning av antalet ägarbyten via applikationen. I mars månad slogs bland annat ett nytt rekord då drygt 9 800 byten genomfördes. Fortsätter det i samma takt överstiger antalet anmälda ägarbyten 100 000 innan året är slut. En av anledningarna till den kraftiga ökningen förmodas vara de säkerhetsmässiga fördelarna.

- Det är en glädjande utveckling att fler använder mobilappen för att anmäla sitt ägarbyte. "Mina fordon" ger bara fördelar för både säljare och köpare i en bilaffär. Främst handlar det om att ägarbytet registreras direkt och man slipper skicka in registreringshandlingar per post, säger Lars Carlsson, chef E-center vid Transportstyrelsen i pressmeddelandet.

För att genomföra en anmälan om ägarbyte via mobilappen krävs flertalet värdehandlingar, vilket innebär att identifikation av samtliga är nödvändigt. Det, tillsammans med omedelbar återkoppling vid godkännande av ägarbyte, gör processen säker och effektiv.

Appen lanserades först år 2012 och totalt genomfördes då 12 234 ägarbyten. I fjol hade siffran ökat till 85 275 byten. Utöver ägarbyten kan appen användas för att anmäla avställning och påställning, se uppgifter om sitt eget och andras fordon samt se uppgifter om preliminära dygnsbelopp och utfärdade skattebeslut rörande trängselskatt. "Mina fordon" är helt kostnadsfri och finns tillgänglig i Appstore samt GooglePlay.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.