Nyheter Husbil.se

Försäljning av begagnade husbilar ökar

Husbil.se 2020-08-11

Vi talar om inget mindre än andrahandsmarknaden för husbilar och husvagnar. Såväl Blocket som Vincents Husbil och Husvagn vittnar om en ökad försäljning av begagnade husbilar och husvagnar. En framgång som i sin tur bidragit till ett ökat antal stillastående fordon hos fordonshandlare.

Allt fler människor har upptäckt husvagns- och husbilslivet under senare år. Corona-pandemin har minst sagt bidragit till ett ökat semestrande på hemmaplan vilket i sin tur också lett till en ökad försäljning av begagnade husbilar och husvagnar.

Under juli månad i år har sökningarna efter husvagn på Blocket ökat med 35 procent jämfört med föregående år. Om vi istället vänder blicken mot sökningarna efter husbil så har de ökat med hela 20 procent.

Enligt Blocket själva är en stigande favorit den så kallade “plåtisen”. En plåtis är en mindre variant av en husbil. Vilket även det visar på den ökade nyfunna intresset för husbilslivet eftersom plåtisen är just den perfekta instegsvarianten av en husbil.

Även Vincents Husbil och Husvagn rapporterar om stora framgångar. Närmare bestämt en fördubblad försäljning av husbilar och husvagnar under juli månad.

- En begagnad husbil är ett ekonomiskt attraktivt alternativ till en ny. Eftersom husbilar körs få mil per år så får man en mycket fräsch husbil till både lägre inköpspris och driftskostnad jämfört med en helt ny, något som allt fler kunder upptäcker samt passar vår affärsmodell med många exemplar att välja mellan väldigt väl, säger Vincent Schaffler som är ägare till Vincents Husbil & Husvagn.

Vincents Husbil och Husvagn har också noterat att försäljningen ökat hos en ny och yngre målgrupp än vanligt.

- Glädjande är också att medelåldern bland våra köpare gått ner väsentligt, nu ser vi lika ofta par i 35-40-årsåldern som äldre, något som borgar för en fortsatt expansion. Självklart måste vi även kunna ge denna nya kundkategori de fordon de frågar efter så vi breddar vårt utbud ytterligare, säger Vincent Schaffler.

Den ökade försäljningen av begagnade fordon har inte bara haft positiva effekter. Åtminstone inte för fordonshandlare. Även fast köpsuget är högt så har antalet fordon som stått längre än 6 månader ökat hos handlare. I december 2019 var det över 15 992 fordon som stått längre än 181 lagerdagar hos handlare. Idag har denna siffra ökat med 8164, alltså en total på 24 156 fordon som stått längre än 6 månader hos samma handlare.

- Nyinkomna inbyten och inköp växlas bort snabbt medan vi fortsatt ser mönster hos fordonshandlare där märke, modell eller geografiskt läge på vissa fordon är faktorer till försvårad försäljning, säger Pär Larsson, VD på Vaxxa.

Fler nyheter