Nyheter Husbil.se

Plåtis – Husbil i behändigt format

Husbil.se 2022-02-07

En stor husbil kan vara krånglig att köra, men den omtyckta "plåtisen" maximerar nytta och nöje. Storleken är behändig och samtidigt rymmer bilen allt du behöver.

Plåtis - därför ska du köpa en plåtis.

Är du sugen på att åka på husbilssemester, men känner att en mindre modell passar dig bäst? Då kan en plåtis vara ett bra alternativ. 

Vad är plåtis? 

En "plåtis" är en mindre variant av husbil - vanligtvis kortare än sex meter och med en vikt på runt 3,5 ton. För det mesta har bilen en öppningsbar dubbeldörr bak, passagerardörrar på båda sidor samt en skjutdörr på höger sida. Chassit är traditionellt tillverkat av metall, men på senare år har det även kommit modeller i lättviktsmaterial som glasfiberkomposit.

Här hittar och jämför du alla plåtisar

Fördelen med en plåtis – lättkörd och smidig

Plåtisen har bra köregenskaper och är lätt att föra fram på vägarna. Framkomligheten är en stor faktor till varför denna typ av fordon har blivit så populär. De är inte särskilt breda och längden gör att de kan parkera på en vanlig parkeringsplats. Bränsleförbrukningen är förstås också lägre än hos större och tyngre husbilar.

Plåtis - därför ska du köpa en plåtis.

Plåtisen har en robust konstruktion

Plåtbilarna är omtyckta eftersom de upplevs som robusta och rejäla. Dessutom finns det en annan aspekt - säkerheten. Om bilen i grunden är en komplett skåpbil sitter ofta de ursprungliga förstärkningsbalkarna och krockskydden kvar i bilen. En påbyggnadsbil är tillverkad av andra material och är inte alls lika tålig vid en eventuell krock.

Varianter av plåtisar

Plåtisen fungerar bäst för en eller två personer. På senare år har det blivit väldigt populärt att köpa en ny eller begagnad transportbil och riva ut hela inredningen. På så vis går det att anpassa husbilen helt efter egen smak. Men för den som inte vill lägga ner så mycket arbete finns det förstås färdiginredda husbilar att köpa. Det går även att köpa färdigbyggd inredning och montera i en tömd skåpbil.

Tänk på detta när du väljer plåtis

De större plåtisarna har plats för både kök och funktionellt toalettutrymme. Populära märken är Campscout, Globescout,  GlobecarPösslKnausHymerAdriaHobby CaravanBürstner och Clever. För att bilen ska fungera både till vardags och för spännande utflykter gäller det att prioritera vad du tycker är viktigast. En stor säng, finurlig badrumslösning eller en stor vattentank på minst 100 liter är sådant som kan vara praktiskt.

Om bilen är försedd med ramfönster kan du dessutom räkna med ett välisolerat boklimat och en tystare färd. Smarta förvaringslösningar ska inte underskattas. Sådant som inte används ofta kan stuvas undan och behöver inte vara lika lättåtkomligt som kläder och köksredskap. Se till att förvaringen passar just dina behov. En färdiginredd plåtis har ofta lyxiga inslag som integrerad belysning i tak och under skåp. Detta sparar plats och ger ett modernt intryck.

Eftersom en plåtis är en kompakthusbil står varianter med god funktion högt i kurs hos användarna. I vissa måste man dra ut en dörr i gången när toaletten ska användas och det innebär att ingen kan gå förbi under tiden. Men å andra sidan så anser många det vara lyx att ens ha en toalett i bilen. Köken är ofta ganska små och att det finns ugn är inget man kan ta för givet. Men har man grill så står kanske en ugn inte högst upp på prioriteringslistan.

En omtyckt vän

När man hör vad husbilsägare tycker så är det ganska delat i två läger. De som älskar stora husbilar med yta och bekvämligheter och de som älskar plåtisen för att den är så flexibel. Visst, plåtisen har sina begränsningar, men många anser ändå att fördelarna överväger nackdelarna. Plåtisen erbjuder en unik miljö och många uppskattar att bilen är så öppen. Står bakdörrarna på vid gavel kan man se igenom hela bilen, vilket skapar en känsla av rymd och frihet.

Vad kostar en plåtis? 

En ny plåtis kostar mellan 500 000 700 000 kronor, beroende på varumärken, hur stor den är och vad som ingår. 

Är du istället intresserad av en liten husbil? Läs vår artikel om liten husbil för två personer

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.