Nyheter Husbil.se

Hyra husbil över jul och nyår

Husbil.se 2023-11-13

Vill du fira jul och nyår på hemmaplan men ändå borta? Ett trevligt alternativ till traditionellt julfirande eller nyårsfirande är att fira med nära och kära i husbil. Saknar du egen husbil? Hyra husbil är både smidigt och praktiskt och vi ger dig tipsen inför firandet.

Hyra husbil över jul och nyår.

Campinglivet och husbilsköpen har ökat sedan coronaviruset kom och stökade till i våra liv. Men har du varken lust eller möjlighet att skaffa dig ett eget fritidsfordon går det alldeles utmärkt att hyra husbil, något som även går bra under vintern. Med en hyrd husbil kan du packa med dig klappar, familj, julmat, nyårsdressen, bubblet och ett gott humör och åka dit snön är för att få en jul eller nyår att minnas mycket länge. Smidigt, praktiskt och dessutom mysigt! Har du tur eller väljer att leta dig norrut finns det chans att fira med snö utanför fönstret!

Så går det till att hyra husbil

Att hyra husbil är något som blivit allt mer populärt de senaste åren. Hos oss får du en lista över alla uthyrare av husbil i Sverige. Här kan du välja mellan att hyra från ett uthyrningsföretag eller att hyra privat – men var gärna ute i god tid eftersom utbudet under vintern är mindre! Välj uthyrare med omsorg och kolla vad som ingår i priset som till exempel försäkring, porslin och gasol. Det kan även vara bra att ta reda på om det är tillåtet att ta med husdjur och vem som ska stå för kostnaderna om det sker en olycka, inbrott eller stöld.

Ökad frihet med husbil

Genom att åka på semester med husbil ökar friheten och flexibiliteten enormt. Du behöver inte tänka på hotell eller annat boende, som ofta blir fullbokade under högtider som jul och nyår. Istället kan du boka en eller flera nätter på en camping eller välja att stå på en enklare ställplats. Med din husbil bor du dessutom inte i en resväska – utan i ett fullt utrustat rullande hem. Med husbil kan själva resan vara en del av upplevelsen!

Välj mellan camping, ställplats och parkeringsplats

Det finns många campingar som har öppet året om och som har igång en stor del av sin verksamhet även under vinterhalvåret. Husbilsplats på en camping är en uppställningsplats som är avsedd främst för husbilar.

Även många ställplatser har öppet året runt och hos oss kan du se alla Sveriges ställplatser. En ställplats är ett avsatt markområde för uppställning eller övernattning i husbil en kortare tid, som är tillgänglig dygnet runt. I anslutning till ställplatsen finns det tillgång till tömning av avlopp och påfyllning av vatten. Det vanligaste är att ställplatsen är obemannad men de brukar ligga nära populära besöksmål eller centrum.

Enligt trafikförordningen har du också rätt att parkera din husbil överallt där en personbil får parkera, så länge den ryms i parkeringsrutan – och det inte finns särskilda restriktioner för husbilar. Du får övernatta på de parkeringsplatser där det är tillåtet att parkera i 24 timmar. Parkerar du längre än så räknas det som camping och detta får du inte göra på allmän mark.

Så firar du jul och nyår i husbil

Önskar du att fira jul eller nyår på en camping kan du välja mellan att fira på egen hand i husbilen eller gå på campingens arrangerade julfirande. Det kan vara mysigt att laga julmaten på egen hand eller i campingens servicehus och äta i husbilen. Ibland kan campingen ha take away så att du kan köpa med dig ett litet julbord. Många campingar erbjuder också julbord veckorna innan om du är sugen på att tjuvstarta julen tidigare.

Hyra husbil över jul och nyår. Att fira jul och nyår i husbil är både mysigt och bekvämt!

Läs också: Tips till dig som vill vintercampa

Intervju med experten – så går det till att hyra husbil på vintern!

Vi har pratat med Joakim Edholm på Solhem Husbil AB, som hyr ut fritidsfordon.

Vad ingår när man hyr en husbil hos er under vintern?
- Helt fria mil.
- Helförsäkring.
- Fiatassistans (även domkraft och reparationskit om inte bärgningsbilen kan komma fram). 
- Campingbord och stolar.
- 2 gasolflaskor.
- Teknobox (el kabel, toalett kem, vattenslang, varningstriangel, varselväst, förstahjälpenkit etc).

Vad ska man tänka på när man hyr husbil på vintern?
Våra husbilar fungerar utmärkt under vinter! Det viktigaste att tänka på är vilka gasolflaskor du har utrustat husbilen med om gasolen inte befinner sig i ett uppvärmt utrymme. När det blir för kallt för gasolen ger den inte samma tryck och då försvinner möjligheten att till exempel värma upp husbilen. Detta löser du genom att ha en stålflaska och inte kompositflaska då dessa har lättare för att bli kalla.

En annan viktig sak att tänka på är att om du använder vatten i husbilen kan de finnas en risk att det fryser i gråvattentanken. Detta medför tillslut att det du häller i vasken inte sjunker ner. Detta kan du lösa genom att använda hink under gråvattenutloppet och ha spjället öppet, som du sedan får gå och tömma när detta krävs.

Vilken försäkring gäller när man hyr husbil?
Våra husbilar är helförsäkrade. Det som tillkommer vid hämtningsdagen är en deposition på 11 000 kronor som reserveras på ett kreditkor eller debitkort (Master eller Visa) till dagen återlämning sker. Har det uppkommit skador på husbilen fungerar depositionen som eran självrisk och skadereglerare.

Hyra husbil över jul – hur tidigt bör man boka?
Eftersom utbudet är ganska litet under vintertid bör man vara snabb och boka sin husbil.

Är det skillnad på priset om man hyr på vintern jämfört med på sommaren?
Våra priser regleras ganska ofta, vi har inga fasta priser på vissa perioder men under "högsäsongen" som är juli till augusti och december till februari så pratar vi ungefär runt halva priset under vintertiden. Det går att gå in på vår hemsida och begära en icke bindande offert utan kostnad.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.