Nyheter Husbil.se

Italienska Rivieran - del 1

Husbil.se 2017-06-28

Ljumna kvällar och långa sandpromenader i ett härligt klimat. Många drömmer om att resa till den Italienska Rivieran och här får du följa med när vi styr kosan mot Medelhavet.

För många husbilsägare handlar det om att vara fri och att förlänga sommaren. Vissa liknar det vid att leva som flyttfåglarna - att helt enkelt flyga söderut när kyla och höstrusk drar in över Sverige. Det är inte ens tvunget att ha en resplan, utan är tiden obegränsad kan varje dag bli början på ett nytt äventyr. Följ med oss på resa ner i Europa och se hur vägarna kan löpa.

Dagsetapp 1 - Göteborg - Celle, Tyskland (75,1 mil)

Resan inleds med färd över Öresundsbron och färja från Rödby. Om vädret är fint är det skönt att njuta lite av salta havsvindar på däck, innan resan fortsätter. Celle är ett bra första stopp och här finns en omtyckt ställplats nära centrum. Omgivningarna är vackra och centrum är något utöver det vanliga - med gammal stadskärna och många pittoreska små korsvirkeshus.

Källa: Bild:
Slottet i Celle är en populär sevärdhet.

Källa: Bild:
Charmiga korsvirkeshus och smala gator bjuder in till avkopplande promenader.

Dagsetapp 2 - Celle - Arnstein (42,6 mil)

Färden på autobahn går snabbt och lätt och längs vägen kan man stanna vid något av alla de minnesmärken som speglar landets historia. Vad sägs om Bergen-Belsen - ett välbevarat koncentrationsläger eller Point Alpha, där tiden stått stilla i 25 år. Kvar finns stängsel, vakttorn och taggtråd, som en symbol för den järnridå som en gång delade Tyskland. Betydligt trevligare är dock dagens slutmål Arnstein - där vi tar in på en ställplats med fint läge intill en mindre badsjö.

Dagsetapp 3 - Arnstein - Lindau (33 mil)

Den vackra Bodensjön är välbesökt och man kan få vänta på att få komma in. Närheten till Alperna och Schweiz är påtaglig och landskapet präglas av läget. Vid sjöns camping finns ställplats med bra bekvämligheter och här finns också en trevlig strandbar, som ger möjlighet att koppla av efter dagens färd.

Dagsetapp 4 - Lindau - Reichenau (19,1 mil)

Genom att köpa en vignette för 40 euro gör vi det enkelt för oss. Vissa undviker denna avgift och nöjer sig med att köra vid sidan av motorvägarna där det är gratis. Vi föredrar de bättre vägarna och vill ta oss fram genom alppassen så smidigt som möjligt. Vi gör en avstickare och kör över gränsen till Schweiz och Rheinfall Schaffhausen, som är Europas största vattenfall. Här kan de dundrande vattenmassorna få vem som helst att känna sig liten. På vägen tillbaka in i Tyskland besöker vi Mainau - en ö som idag är en botanisk trädgård.

Källa: Bild:
Rheinfall Schaffhausen - Europas största vattenfall.

Dagsetapp 4 - Reichenau - Menaggio (31,9 mil)

När vi sett oss mätta på de berömda klostren, odlingarna och blomsterängarna i Reichenau reser vi vidare mot Menaggio. Om man kör längs södra sidan av Bodensjön och förbi Liechtenstein, går det att stanna till vid huvudstaden Vaduz. Vägarna slingrar sig ordentligt vid bergspassen kring San Bernadino och vid Lugano svänger vi av mot Lago di Como. Vid Italienska gränsen ändras stilen på vägarna och det är svårt att få möte. Den lantliga atmosfären är slående och stundvis bjuds man på en häpnadsväckande panoramautsikt över sjön.

Källa: Bild:
Comosjön bjuder på storslagna vyer, med spegelblankt vatten och bergstoppar i bakgrunden.

Dagsetapp 5 - Menaggio - Spotorno (28,1 mil)

Förbi Como och ut på Poslätten. Ner mot Milano och vidare mot Genua. Här kan man bli smått förvirrad av alla skyltar, tunnlar, klyftor och vägbyggen. En navigator är då till oumbärlig hjälp och så småningom kan vi stanna vid Spotorno, som är det första stoppet vid den Italienska Rivieran. Här vid Medelhavet kan vi äntligen njuta av sandstränder och sommarvarmt badvatten. I sällskap av ett glas vin smids också planer för resan vidare ner genom Italien.

Källa: Bild:
Spotorno! Äntligen framme vid Medelhavet. Dags att doppa fötterna.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.