Nyheter Husbil.se

Italienska Rivieran - del 2

Husbil.se 2017-07-07


Följ med på andra etappen av vår rundresa i Italien. Denna gång besöker vi Cinque Terre, som är ett uppskattat mål för husbilsresenärer.

Italien är ett hett besöksmål bland turister och när vi närmar oss Cinque Terre förstår vi varför. Den 12 mil långa kuststräckan mellan La Spezia och Genua bjuder på härliga stränder, pittoreska fiskebyar och en vacker nationalpark. Cinque Terre är namnet på fem små byar som gång i tiden var fem små lilliputtstater - Vernazza, Riomaggiore, Corniglia, Manarola och Monterosso al Mare.

Vi stannar till i Levanto

Staden Levanto är en bra utgångspunkt och vi väljer att stanna till här. Husbilen parkeras nära en sandstrand i närheten och sedan ska vi enkelt kunna ta oss enkelt vidare med båt, tåg eller till fots till själva nationalparken, har vi fått veta. Vill du vara säker på att få plats på någon av de mer populära campingarna bör du boka i förväg – särskilt om du reser hit under högsäsong. Hursomhelst känns det tryggt att lämna bilen i tryggt förvar på campingen medan vi utforskar omgivningarna.

Levanto

Biltrafik på de smala vägarna är krånglig så tänk inte ens tanken att köra vidare med din stora husbil. Faktum är att det är förbjudet att köra bil här om du inte är bosatt i området och överträdelser kan resultera i dryga böter. Både för tåg och båt erbjuds förmånliga hoppa-på-hoppa-av-biljetter. Detta innebär att du kan åka runt lite hur du vill, på samma biljett. Systemet är perfekt om du vill upptäcka flera byar och sedan återvända till campingen på kvällen. Extra praktiskt också eftersom det är svårt att hitta hotellrum i byarna.

Fina vandringsleder

Numera reser många hit för att vandra runt bland byarna. Svårighetsgraden på lederna varierar och här finns de som innebär en lättare promenad till de som är betydligt mer krävande. I Corniglia tar man sig upp och ner via trappor och vi kan räkna till inte mindre än 365 steg. För den som vill spara knäna finns även buss som tar en uppför – med betydligt mindre ansträngning. Cinque Terre är klassad som världsarv och när du får uppleva glimtar av naturen och det dramatiska landskapet på nära håll är det lätt att förstå varför.

Corniglia

Jobbiga trappor - 365 steg för att vara exakt.

Charmig äldre bebyggelse

Naturen är dramatisk med sina sluttningar och branta, porösa berg. Vid kraftiga regnoväder kan delar brytas loss, vilket orsakar stora skred. Vandringsleder kan bli förstörda och ibland stängs vissa helt av säkerhetsskäl. Husen är också mer utsatta och här krävs rejäla grunder och robusta byggmaterial, för att de ska stå kvar någon längre tid. Vissa hus har funnits här sedan medeltiden och några är så illa åtgångna att deras framtid är osäker.

Vernazza

Området är uppbyggt av terrasser, vilka utnyttjar sluttningarnas lutning. Sedan etruskernas tid har det odlats vin och olivträd här och de efterföljande romarna har också lämnat sina spår. I byarna vid Cinque Terre kan man verkligen känna historiens vingslag och fantasin vandrar till 1300-talet då byarna kämpade tillsammans mot pirater.

Monterosso - Kan man bli annat än glad av varm kvällssol?

Njut av en tur till sjöss!

Det vattennära läget bjuder förstås in till båtfärder. Du bör absolut se till att komma ut till sjöss, men försök att välja en dag då det inte blåser så mycket. Kusten ligger helt öppen och oskyddad, så för att undvika besvärande sjögång är det smartast att boka in båtturen när vattnet är lugnare. Tåg är annars det mest bekväma sättet att ta sig fram. Det var allt för den här gången. På nästa tur beger vi oss vidare söderut i Italien.

Missade du del 1 av vår serie om Italien? Klicka här.

Fler nyheter