Nyheter Husbil.se

Poliskontroller i samband med skolstart

Madelene Kristensson 2015-08-14

Under nästa vecka satsar polisen extra på trafiksäkerhet och ökar antalet hastighetskontroller på vägarna. Det skriver Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF).

Källa: Wikimedia Commons Bild: Corwinhee (CC BY-SA 4.0)

I samband med att Sveriges skolor drar i gång efter flera veckors sommarlov under nästa vecka lägger polisen extra energi på hastighetskontroller. I år är antalet 6-åringar i Sverige det största på femton år. Totalt kommer 117 000 barn att gå till sin första dag i förskolan under veckan och hela en miljon har skolstart.

- I det samhälle vi vill se är trafikmiljön mellan hemmet och skolan så säker att barn kan ta sig på egen hand till skolan. För att det ska vara möjligt måste alla trafikanter hålla hastigheten och visa hänsyn. Det förutsätter också att barnen tillsammans med en vuxen gått eller cyklat samma väg i flera år. Om alla barn dessutom kommer gående eller cyklande till skolan blir trafikmiljön runt skolan mycket säkrare, säger Marie Nordén, generalsekreterare NTF, i ett pressmeddelande.

- Alltför många kör för fort förbi skolor, och ofta är det föräldrarna själva som kör för fort. För att minska antalet döda och svårt skadade måste hastighetsöverträdelserna bli färre, även i tätorten, kommenterar Mats Östman, poliskommissarie och chef trafiksektionen Region Mitt.

Satsningen är gemensam för hela Europa.

Fler nyheter