Nyheter Husbil.se

Så gick sommaren i Sverige – vi listar de mest populära campingdestinationerna

Husbil.se 2018-09-16

Sverige är ett populärt besöksmål för semestrande campingentusiaster. När landets ledande campingkedja First Camp nu summerar sommaren toppas svenskarnas, danskarnas och tyskarnas listor av destinationer i södra Sverige, medan det för de norska besökarna är norra Sverige som är mest populärt.

Sommaren 2018 har gått till historien som en av de varmaste någonsin. Hög temperatur har det också varit i bokningssystemen hos Sveriges campingplatser.

– Den varma sommaren har verkligen gett semesterfirarna anledning att både stanna i, och resa till, Sverige. Vi har haft ett stort tryck på våra destinationer och när vi undersöker vilka som åker vart är det Skåne och västkusten som sticker ut för de allra flesta grupper av gäster, både för de svenskar som semestrar inom Sverige, och för de som reser hit från andra länder, säger Gustaf Söderbaum, marknads- och försäljningschef på First Camp.

Var fjärde gäst hos First Camp är antingen norsk, tysk, dansk eller holländsk – alltså länder med klassisk campingtradition. Att de utländska besökarna verkar föredra att semestra i södra Sverige tror Gustaf Söderbaum kan bero på att de kommer söderifrån. Därmed är det geografiskt fördelaktigt att stanna till i södra delen av vårt avlånga land och lägga värdefull restid på annat. För en grupp sticker dock Sveriges norra delar ut – nämligen de norska besökarna. De föredrar nämligen Sveriges mer nordliga delar.

– Vi ser att de norska besökarna kan delas in i två tydliga grupper. Dels finns det de som söker sig till destinationer nära de södra delarna av Norge, och så finns det de som åker från Nordnorge ut till den nordliga östkusten i Sverige, som brukar kallas för ”solkusten”, för att väder- och solsäkra sin semester. Vi tror också att en annan faktor som påverkar är vilka sevärdheter och aktiviteter som finns kring våra destinationer, säger Gustaf Söderbaum.

Så här ser topplistorna ut, fördelat på besökarnas nationalitet:

Svenska besökare:

Tylösand (Hallands län)

Åhus (Skåne län)

Kolmården (Östergötlands län)

Norska besökare:

Luleå (Norrbottens län)

Umeå (Västerbottens län)

Karlstad (Värmlands län)

Tyska besökare:

Malmö (Skåne län)

Åhus (Skåne län)

Mölle (Skåne län)

Danska besökare:

Mölle (Skåne län)

Malmö (Skåne län)

Torekov (Skåne län)

Holländska besökare:

Malmö (Skåne län)

Åhus (Skåne län)

Mölle (Skåne län)

First Camp är Sveriges ledande campingkedja med 14 destinationer från Malmö i söder till Luleå i norr - plus en härlig destination på den danska ön Rømø nära gränsen mot Tyskland. First Camp har årligen över en miljon gästnätter fördelade på cirka 850 stugor och mer än 5 500 campingtomter.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.