Nyheter Husbil.se

Positiva oktobersiffror för husbilar!

Husbil.se 2019-11-19

Enligt HRF (husvagnsbranschens riksförbund) har antalet registrerade husvagnar ökat med 18,5% i jämförelse med förra året. Och trots den höga skatteökningen, registrerades ändå många husbilar - ungefär lika många som för två år sedan.

Besiktningsfirmorna och polisen är såklart jättenöjda med detta. För visst fanns det en risk med skattehöjningen… risken att folk inte skulle registrera sina husbilar då prislappen var avskräckande. En annan risk var också att man trodde att allt färre skulle köpa husvagn och husbil. Men tack och lov så visar ju siffrorna annat.

Statistik från Oktober förra året kontra Oktober detta året:

Husvagn

I oktober förra året registrerades 194 nya husvagnar. Det är en ökning med 36 stycken då antalet registreringar i år är 230 stycken. Det totala antalet husvagnar i Sverige är nu 3 168 stycken. Och förra året låg den totala siffran på 3 121 stycken.

Husbil

När det gäller husbilar kan vi se en stor ökning. Bara 165 stycken registrerades in i Oktober 2018. Ett år senare visade siffrorna nästan det dubbla - 309 husbilar registrerades in i år.

Vad kan denna ökningen bero på? Det kanske kan vara så att flygskammen har kommit i kapp och då väljer allt fler en husvagns- eller husbilssemester under sommaren framför en vecka i Spanien? Vad det än beror på kan vi konstatera att husvagn och husbilslivet fortfarande är ett självklart val för många.

Vill du registrera om din bil till husbil?

Tillhör du de som har en lite större bil eller van och är osäker på om ändringarna du gjort behövs registreras in? Kraven kan vara ganska luddiga och svårlästa för den som inte är helt insatt i besiktningar. Nedan följer en checklista med punkter som är tydlig och enkel att förstå.

Har din bil eller van…

  • Monterade sittplatser, ståplatser eller sovplatser
  • Ett fastmonterat bord
  • Ett utrymme för matlagning
  • Plats för kläder (alltså en garderob eller liknande, något utrymme som är avsett endast för kläder.)
  • Kylbox, kyl eller liknande

Stämmer någon eller några av punkterna in på din bil eller van bör du kontakta en besiktningsfirma eller liknande och stämma av om du måste registrera om den.

För en mer detaljerad och utökad checklista se bilprovningen.se.


Det kan bli ganska dyrt att registrera om ett fordon till husbil, alltså, kostnaden för både ombyggnad och inregistrering. Men, vad som kan jämna ut det hela lite är att försäkringskostnaderna för en husbil är mycket lägre än för en bil. En husbilsförsäkring försäkrar inte bara själva bilen - utan även det som finns inne i husbilen. 

Fler nyheter