Nyheter Husbil.se

Så fungerar det med el i husbil

Husbil.se 2022-07-04

Fungerande el är något som vi ofta tar för självklart, men elsystemet i en husbil är annorlunda än det du har hemma. El är farlig och du bör inte experimentera själv om du saknar kunskaper. Detta ska du tänka på när det kommer till el i husbil. 

El behövs för att driva kylskåpet, elpatronkassetten (värme), fläktar, vattenpump och all belysning. Dessutom måste förstås husbilens batteri vara laddat så att bilen startar när du vill köra iväg. Det vanliga elnätet i Sverige är 230 volt men i husbilar finns ett 12-voltssystem. Därför måste strömmen omvandlas och detta görs via en spänningsomvandlare.

Ladda husbilens batterier

Laddning av batterierna kan ske via det fasta elnätet och ombordladdare, genom bilens generator när motorn är igång, eller genom solceller. En bil med husvagn har inte samma integrerade system och bodelens batteri laddas relativt dåligt. En husbil laddas alltså effektivare än ett husvagnsekipage när motorn är igång.

Eftersom en husbil eller husvagn är rörlig räknas inte elsystemet som en fast installation. Därför får du lov att göra vissa ingrepp själv, under förutsättning att du har tillräckliga kunskaper. Känner du dig det minsta tveksam bör du tolka detta som ett tecken. Vid minsta tvivel är det alltså bättre att anlita en behörig installationstekniker.

Viktigt med säker installation

Det finns två faror med dåliga elinstallationer och den viktigaste aspekten är förstås säkerheten. Den andra gäller vid ersättning för eventuell skada. Försäkringsbolag kräver ofta att ingrepp i elsystemen är utförda på fackmannamässigt sätt. Om skadan är orsakad av el och installationen visar sig vara felaktig kan man i värsta fall bli utan ersättning.

Om du köper en begagnad eller importerad husbil kan det alltså löna sig att grundligt inspektera att elsystemet är korrekt installerat och i bra skick. Köper du begagnad husbil genom en försäljare kan du kräva att elsystemet ska kontrolleras. Sker överlåtelsen privat kan du i stället be en auktoriserad elektriker se över systemet innan köpekontraktet skrivs under.

Koppla kablarna rätt!

När du ska koppla el till husbilen på campingplatsen ska du alltid använda en godkänd elkabel. Denna ska vara av kraftig och jordad av typen H07 RN-F eller motsvarande. Kabeln får vara max 25 meter och ska vara tät och brytsäker. En korrekt kabel är märkt CEE och har blå kontakter. I gummikabeln ryms tre tunnare kablar med ledararea 2,5 mm2.

Om uttaget på campingen är ett vanligt jordat uttag ska en adapterkabel med jordad stickkontakt i ena änden och blått kontaktdon i den andra användas - mellan uttaget och långa kabeln.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.