Nyheter Husbil.se

Skydda dig mot stölder på campingsemestern – så ska du göra!

Husbil.se 2018-08-08

Att campa är populärt i vårt avlånga land. Faktum är att campingboendet står för nästan 50 procent av alla kommersiella övernattningar i Sverige under juli månad. Men campinglivet är inte helt förskonat från stölder. Inbrott i husbilen eller husvagnen, eller stöld av plånbok och mobil, är en tråkig historia som också kan kosta både energi och pengar.

Campingsemestern ska vara en rogivande, lugn och energifyllande tid med nära och kära. Och generellt sett är det också tryggt att campa i Sverige – men inte helt riskfritt. Förra året anmäldas, enligt Brottsförebyggande rådet, närmare 900 stölder bara från stränder på campingplatser i Sverige. I region Nord, som har minst antal övernattningar på campingplatser i Sverige anmäldes hela 60 stycken inbrott i husbil eller husvagn under perioden maj-september 2017. Men vad kan man göra för att minska risken för stöld eller inbrott?

Tänk som en tjuv – och ligg steget före

Att bli bestulen på saker är en mardröm för semesterfirande campingentusiaster. Många lämnar campingområdet för att göra roliga utflykter – och husbilen eller husvagnen lämnas ensamma. Datorer, telefoner, plånböcker – ja till och med bilen – är exempel på saker du kan bli av med om du inte är aktsam. Samtidigt väcks ett psykiskt obehag av att någon främmande faktiskt varit inne i din husbil eller husvagn och stökat till det rejält i sin jakt på värdesaker. Genom att vara steget före och tänka som en tjuv kan risken för stölder minskas. Det menar Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen. Hon utvecklar:

”Lås på husbilar/husvagnar är ofta lätta för tjuvar att bryta upp så förvara inte värdesaker framme synligt och parkera på upplysta platser”

Men det är inte bara på själva campingplatsen som du ska se upp för stöld. Stranden lockar många under sommarmånaderna och är en relativt vanlig plats för stölder. Lina Nilsson på SSF förklarar:

”Regeln är att ta med så lite värdesaker till stranden som möjligt, och att turas om att bada och se över varandras saker”

Tips för att minska risken att utsättas för stöld under campingen

  • Lås alltid husbilen eller husvagnen – även för kortare stunder
  • Försök att hitta sätt att förstärka inbrottsskyddet på.
  • Installera ett värdeskåp för plånbok, smycken, pass och andra värdesaker.
  • Prata med dina campinggrannar och hjälps åt att hålla koll på varandras boende.
  • Använd vattentät förvaring för värdesaker när du badar – det finns idag flera olika alternativ, exempelvis förvaringar du hänger runt halsen.

Polisregion anmälda strandstölder 2017

Nord 68

Mitt 53

Stockholm 215

Öst 94

Väst 167

Syd 230

Bergslagen 60

Fler nyheter