Nyheter Husbil.se

Solifer varslar 35

Madelene Kristensson 2014-10-09

Den senaste tidens ekonomiska svårigheter har nu lett till att husvagns- och husbilstillverkaren Solifer varslar 35 anställda. Det rapporterar SVT Nyheter.

Källa: Bild: Solifer (CC BY-SA 3.0)

- Det är inte roligt. Vi har varit med om det här förut och är luttrade, men nu ser det riktigt allvarligt ut, säger Fredrik Molin, montör på Solifer, till SVT.

Under 2012 och 2013 gick Solifer Polar i Dorotea med stor förlust. Totalt förlorade företaget 55 miljoner kronor under två år, och även 2014 har varit ett tufft år för den norrländska tillverkaren. När fabriken fick besök av företagsledningen i fredags, fick de runt 80 anställda information om det nuvarande läget - och närmare hälften varslades om uppsägning. Det är beräknat att uppsägningarna ska träda i kraft i mars månad nästa år.

- Det här är ett besked vi inte vill ha. Det är tufft för kommunen. Polar är kommunens största arbetsgivare. Nu drabbas även underleverantörer. Vi ska försöka hjälpa till så gott vi kan från kommunens sida. Men det här är ett varsel, vi hoppas att det inte slår fullt ut, säger Doroteas oppositionsråd Mats-Erik Westerlund till SVT.

Solifer kan titulera sig som världens nordligaste husvagns- och husbilsfabrik. I över 50 år har man tillverkat fritidshem i södra Lappland med fokus på miljö, natur och funktionalitet. I maj kom besked om att fabriken i Dorotea, från och med 2015 års modell, enbart satsar på märket Polar. Solifer kommer i stället att produceras tillsammans med Hymergruppen. Ett samarbete med målsättning att öka produktionen av Polar i fabriken och stå stabilare på marknaden.

Fler nyheter