Nyheter Husbil.se

Ställplatser – En omtvistad fråga

Husbil.se 2017-03-16

Tanken om fria ställplatser är god, men för många och på fel ställen kan leda till intressekonflikter.

Sen vår  senaste artikel har många har hört av sig och undrat varför det finns så få ställplatser på Västkusten. Man kan tycka att det vore enkelt att ordna och bekvämt för den som söker en ställplats för natten, men verkligheten är något mer problematisk än den först kan tyckas.

Som Bohusläningen skrivit i en  artikel kan campingägare drabbas hårt om tillgången blir obegränsad. En sådan intressekonflikt är naturligtvis inte önskvärd och frågan utreds. Tanken är att de ställplatser som kommunen anordnar ska vara ett komplement till campingplatser och inte en konkurrent.

- När jag var på Smögen i söndags räknade jag till 43 husbilar på Sandö. Jag upplever det som att kommunen konkurrerar med näringen när de låter husbilar stå gratis från första september till sista maj. Man ställer hellre upp några sopkärl än göra något annat. Det är ett lätt sätt att komma undan problemet, säger Ingvar Klevekil på Johannesviks camping.

Kommunen är medveten om problemet och tanken är att campingägare ska få vara med och påverka placeringen av nya ställplatser. Grundtanken är förstås att husbilsägare ska hälsas välkomna till kommunen, men det bygger också på att alla sköter sig och följer reglerna. Britt Wall (S) är en av politikerna som har varit med i kommunstyrelsens diskussioner och hon pekar på problem som kan uppstå:

- En del använder ställplatser som campingplatser och det är inte bra. Det får inte vara så att man ligger där natt efter natt. Problemet är att någon måste utöva tillsyn och har kommunen inte möjlighet till. Det är egentligen också en polisiär fråga.

Det räcker alltså inte att bara anlägga ställplatser - någon måste dessutom se till att de fungerar. På senare år har kraven dessutom ökat och många husbilsgäster vill ha tillgång till el, vatten, dusch, toalett, latrintömning och utemöbler. Det som förväntas är då likvärdigt med full campingservice - med skillnaden att det är gratis.

Många väljer därför att parkera gratis istället för att campa. Tillsyn och service kostar och någon måste stå för notan. För kommunerna gäller det att välja vilket ben man ska stå på. Ska man se ställplatser som ett besvärligt måste, eller som en möjlighet. Ju fler frågor man ställer sig - desto fler dyker upp. Vi kommer att återkomma med fler artiklar i ämnet.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.