Nyheter Husbil.se

Stölder av husbilar ökar

Emelie Johansson 2014-06-18

Att husbilar har blivit ett attraktivt byte för biltjuvar är numera ett faktum. På Larmtjänst hemsida kan man se att antalet husbilar som efterlysts blivit allt fler. De senaste anmälningarna som gjorts visar att husbilar av märket Fiat är extra attraktiva bland tjuvarna.

Mats Carlsson arbetar som utredare på Larmtjänst och säger i samband med en intervju till Expressen att man tror att det rör sig om stöldligor. Att ligorna är ute efter importmärken är heller ingen slump, dessa är betydligt enklare att sälja vidare i Europa.

I år har 19 stycken husbilar blivit efterlysta och det är en rejäl ökning jämfört med samma period förra året. Tillvägagångssättet vid stölderna är likartat. Tjuvarna har hittills valt att stjäla bilar som är byggda på samma Fiatchassi och därför tror Mats Carlsson på Larmtjänst att det rör sig om just en stöldliga.

När tjuvarna har stulit bilar har det visat sig att majoriteten av bilarna blivit stulna hos handlare och tjuvarna har lyckats hacka stöldskyddet. Det är även vanligt att tjuvarna reglerar mätaren som visar hur många mil fordonet har kört vid försök till försäljning.

Husbilarna som har stulits det senaste året har varit väldigt påkostade bilar vilket också kan vara en förklaring till att stölderna ökat. 

Fler nyheter