Nyheter Husbil.se

Stora momsbedrägerier inom motorhandeln

Madelene Kristensson 2015-04-21

De senaste tre åren har bedrägerier inom motorhandeln blivit ett allt större problem. Det rapporterar Skatteverket.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Newsflash (CC BY-SA 3.0)

Under de senaste tre åren har Skatteverket upptäckt momsbedrägerier om 100 miljoner kronor inom motorhandeln mellan EU-länder.

- Det är ett ökande problem. Det är främst begagnade husbilar, dyrare personbilar och entreprenadmaskiner som ingår i momsbedrägerierna, kommenterar Mats Berntsson, områdesansvarig på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Samtidigt som skatteförlusterna som följd av bedrägerier inom motorhandeln uppgick till över 100 miljoner, lyckades Skatteverket säkerställa 36 miljoner genom bland annat beslagtagande av tillgångar.

- Skatteverket jobbar för en sund konkurrens på fordonsmarknaden. Vi sätter av betydande egna resurser och samarbetar med myndigheter i Sverige och i andra lände, samt med motorbranschen, säger Berntsson.

Det är dock inte bara momsfusk som är ett problem inom motorhandeln. Även fordonets historik döljs genom så kallade bulvaner. Det kan till exempel röra sig om krockskadade och bristfälligt reparerade bilar från USA som transporteras in i Sverige via Litauen.

- Varningstecken är om historiken för fordonet verkar oklar, eller om priset är osannolikt lågt. Stora kontantaffärer ska man också vara försiktig med, i synnerhet om köpeskillingen ska betalas till någon annan än säljaren.

Undvik att köpa begagnade fordon med brottslig koppling genom att:

Ta reda på så mycket om fordonets historik som möjligt

Använda sökmotorer för kontroll av både säljare och fordon

Uppskatta om priset är osannolikt lågt, vilket är ett varningstecken

Vara vaksam vid betalning till annan part än säljaren samt vid stora kontantbetalningar

Se till att tullräkningar och importmoms är utställda på bilhandlaren

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.