Nyheter Husbil.se

Utomlands med husbil? Detta bör du veta

Husbil.se 2017-11-20

Sverige är ett land som har otroligt mycket att upptäcka. Vårt avlånga land bjuder inte bara på olika årstider utan också på kritvita och milslånga stränder, sagolika slott, hisnande naturupplevelser och spännande historia. 

Det är inte för inte som många rullar mil efter mil med husbilen på svenska vägar, år efter år. Men även om man kan aldrig upphör att hänföras av vackra Sverige så kan världen utanför våra landsgränser börja locka den som känner sig säker på vägarna. Dröm, läs på, hyr eller köp husbil om du inte redan har en, vrid om startnyckeln, lossa handbromsen och kör ut i friheten!

Den perfekta tiden för husbilsresan

Har du bestämt dig för en Europaresa med husbilen, satsa på höst eller vår. Kolla först och främst vad din försäkring täcker. Om du åker till ”gröna-kort-länder” brukar försäkringen fungera som på hemmaplan. Kom sedan ihåg körkortet, passet, betalkort och papper som rör husbilen – registreringsbevis och skadeanmälningsblankett. Tänk på att det kan vara trafiktätt och höga temperaturer under sensommaren, med andra ord en tid att undvika om du inte är mycket rutinerad förare och har en förkärlek för värme. Undvik Autobahn under veckoslut.

Olika länder, olika regler för husbil

Att det är olika regler som gäller i olika länder är knappast någon nyhet. Detta gäller förstås även trafikregler och krav på hur husbilen ska vara utrustad. Det förstnämnda kan handla om hastigheter och omkörningar och det sistnämnda om att ta med reflexvästar, dubbla varningstrianglar och brandsläckare.

När du ska fylla på gasolen

Svenska gasolflaskor och gasolflaskor från övriga Europa ser i regel olika ut. För att du ska kunna fylla på flaskan behöver du en separat ventil och en adapter. Räkna med två P11-flaskor per månad.

Parkera husbilen säkert

Vid Medelhavet är det inte ovanligt med plåtskador som orsakas av storm och hagelstorm. Parkera husbilen för att undvika plåtskador. För din egen säkerhet gäller det att välja trygga platser att övernatta på. Sov aldrig på en trafikplats.

Tips från husbilscoachen

Husbilsveteranen Anders Witt har kört otaliga mil på såväl svenska som utländska vägar. Han delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter i boken Husbil i Europa. Här finns bland annat information om husbils- och trafikinformation som rör inte mindre än 21 länder, förslag på färjor, broar och vägar, trygghet och säkerhet samt tv och internet. Ta en genomläsning innan du rullar iväg mot dina äventyr!

Läs också vår intervju med Stefan Nilsson som delar med sig av sina bästa restips för dig som ska resa med husbil till Sydeuropa. 

Fler nyheter