Nyheter Husbil.se

Vanlife – livsstilen som sprider sig över hela världen

Husbil.se 2019-06-20

Under de senaste åren har det så kallade ”Vanlife” tagit världen med storm. Livsstilen går ut på att man bor i en husbil eller en skåpbil som man har byggt om till ett mini hem. Sedan är man fri att resa och utforska världen på sina egna villkor.

Livsstilen har fått stor spridning bland den yngre generationen bland annat tack vare sociala medier. Personer som lever livsstilen publicerar ofta glamorösa bilder när de campar på en klippa i Gran Canyon eller på en strand i Australien. Det fria med att vara så naturnära och det minimalistiska med att leva på detta sätt lockar därför många till att själv köpa och renovera en hus- eller skåpbil.

Majoriteten väljer att spara ihop tillräckligt mycket pengar för att ha råd att resa under en begränsad tidsperiod. Men det finns också de som bor på heltid i sitt fordon och som är så kallade digitala nomader. Med detta menas att de inte har en specifik arbetsplats att gå till eftersom deras jobb sköts online. Detta ger dem möjligheten att köra runt och campa samtidigt som de har ett fast jobb. De måste bara se till att de har tillgång till internet.

Många dras till livsstilen på grund av friheten och drömmen om att resa. Men det är också många som gör det på grund av de ekonomiska fördelarna, speciellt i USA. De höga bostadskostnaderna i USA:s städer driver fler och fler till att bosätta sig i olika fordon. Många ser det som ett bättre alternativ än att köpa bostad och skuldsätta sig med lån som har höga räntor.

Vanlife Sverige

Även i Sverige har livsstilen tagit fart. Carl och Isabel Waite driver podcasten ”Vanlife Sverige” och bor på heltid i sin skåpbil som de har döpt till Doris. På podcasten diskuterar de ämnen relaterade till livsstilen och bjuder in andra svenskar som också reser runt eller bor i sina fordon.

”Vanlife Sverige är en podcast, ett community och en dröm om ett friare liv”, skriver paret på Vanlife Sveriges hemsida.

De fortsätter med att förklara att de drömde om ett svenskt vanlife-samhälle och att de därför 2017 skapade en Facebook-grupp i hopp om att hitta andra svenska vanlifers som de kunde dela sin passion med. Nu har gruppen över 3000 medlemmar, vilket är ett testamente på att livsstilen också tar form inom landets gränser.

Fler nyheter