Nyheter Husbil.se

Vilken husbil ska man köpa?

Husbil.se 2020-04-27

Husbilsmarknaden i Sverige är mycket omfattande. Med över 50 varumärken och 100-tals modeller att välja bland kan det för en spekulant verka övermäktigt att ta rätt beslut. Vi valde att intervjua Stefan Janeld, en av experterna på Husbilsskolan.se, och bli elev för en dag.

Först, hur ställer sig alla handlare och importörer till er, blir de irriterade?

Tvärtom faktiskt. Vi avlastar dem. Deras roll är att sälja husbilar och ge service efter köpet. Men de kan omöjligt ha den detaljkunskap som vi på skolan besitter. Vi kan ägna timmar åt att hjälpa en vilsen husbilsspekulant. Det kan en handlare sällan göra.

Vi har varit på de flesta fabriker, sett hur bilarna byggs. Testat över 300 husbilar, nya och begagnade. Vi har monterat, och testat, det mesta i utrustningsväg. En av våra lärare bor heltid i sin husbil, en annan har besökt över fyrtio länder med husbil.

På mässor skickar ofta handlarna sina kunder till oss för att få information runt batterier, utrustning, resmål, lagar, chassin och annat som ligger utanför säljarens kunskap.

Så, vilken husbil ska man köpa?

Det är en budget och behovsfråga. Om vi får ett prisspann och en beskrivning av hur man planerar att använda husbilen kan vi ge ett bra svar. Ofta väldigt konkret, med ett antal modeller värda att ta en titt på.

Vanligen leder detta till att vi har en ganska tät mailkontakt där medlemmen ibland till och med skickar oss länkar på objekt han är intresserad av. Vi kan då ta en titt och se om detta är en modell som kan passa. Vi tittar inte främst på fabrikatet. Vi tittar på lastvikt, hjulbas, överhäng, motorisering och hur den är utrustad. Skicket uttalar vi oss aldrig om, det måste bedömas på plats. Men vi kan ge tips om var kunden ska titta för att bilda sig en egen uppfattning.

Vi brukar även ge rådet att låta en oberoende titta på bilen om man känner sig osäker, en besiktningsman. Åtminstone bör man låta en oberoende besiktningsstation göra en gas- och fuktkontrol.

Låt oss ta ett exempel – en barnfamilj, budget 500 000 kr, kan nyttja husbilen åtta veckor per år, hur ska dem tänka?

Som barnfamilj bör man titta på en alkovbil. Även helintegrerade modeller fungerar bra men man får välja en äldre modell än om man väljer alkovbil eftersom helintegrerade ligger i en högre prisklass.

Anledningen till att vi avråder från halvintegrerade husbilar med taksäng är att taksängen blockerar sittgruppen. Alla måste gå till kojs samtidigt. Man skulle kunna tänka sig att de vuxna sover i taksängen och därmed kan de sitta uppe lite längre. Men de flesta taksängar är begränsade i hur mycket vikt de tål och även i storlek. De passar bäst för juniorer eller en ensam vuxen.

Har man bara ett barn i familjen kan man kanske leva med en halvintegrerad bil med höga långbäddar bak. De kan som regel bäddas ihop till en två meter bred säng där alla tre kan sova.

Utifrån budgeten på 500 000 kr kan man hitta en 5-6 år gammal alkovbil. Den känns helt modern vad gäller motorisering och utrustning. Möjligen att det inte är så gott om USB kontakter att ladda telefoner och surfplattor. Men det kan man lösa på annat sätt. Med exempelvis powerbanks som ni laddar under färd.

Vad gäller kring planlösning och lastvikt för familjen?

Gällande planlösning så beror det på hur gamla barnen är och hur väl de samsas. Om de trivs ihop är alkoven deras. Men var noga med att använda fallskyddet. Med riktigt små barn kanske man delar upp sig och sover en vuxen och ett barn. Då är en tvärbädd bak ett bra alternativ. Barnet sover innerst och den vuxne är fallskydd.

Med lite äldre barn som kivas mycket är nog våningssäng bäst. Men tänk på att överslafen oftast har en viktbegränsning på 70 kg, så inga fullvuxna tonårsgrabbar i den sängen. Långbäddar passar de flesta familjer. Men det är inte så vanligt med långbäddar i alkovbilar. Det kräver nämligen en lång bil för att fungera.

Gällande lastvikten bör den vara minst 500 kg för att en familj om fyra ska kunna använda bilen. Det är bra att få bilen vägd innan köpet. Den lastvikt som anges i registreringsbeviset tar inte hänsyn till eftermonterad extrautrustning. Vår erfarenhet är att husbilar väger minst 100 kg mer än vad som anges i registreringsbeviset.

Vad är största skillnaden mot en helintegrerad husbil för familjen?

Om dem istället vill ha en helintegrerad bil kommer den vara 10-12 år gammal med tanke på budgeten. Inget att vara rädd för, men det blir viktigare att syna skickat och att allt ombord fungerar som det ska. En helintegrerad husbil är ofta tyngre än en alkovbil, så ska ni få en god lastvikt blir det svårt att köpa en husbil med 3 500 kg totalvikt.

Något råd att tänka på kring husbil och vintern?

Om familjen planerar att använda bilen även när det är lite kallare ute. Säkerställ att spillvattentanken är isolerad och uppvärmd, helst uppvärmd av bilens värmesystem så man kan fricampa i minusgrader. Om den värms av 230 volt krävs elstolpe för att det ska fungera. Ta även en titt så att tömningsventilen till tanken är frostskyddad. En utanpåliggande ventil fryser fast och tanken kan inte tömmas.

Barnfamilj eller ej, har du letat på nätet och hittat några objekt som lockar, maila oss på husbilsskolan så kan vi tillsammans gå igenom modellerna och se vilken som passar er bäst, berättar Stefan Janeld.

Okej, när man fått svar på sin fråga från er, finns det anledning att fortsätta ”gå i skolan” och vara medlem?

Det hoppas jag att man tycker. Frågor dyker alltid upp. Och ibland kanske man vill ha tips kring en förbättring man planerar att göra, eller en resa man funderar på. Då kan man också ta hjälp av oss och resonera med oss kring ämnet. Allt handlar inte om frågor och svar.

Dessutom har vi en del material man som elev på skolan har tillgång till. Vi lägger ut researtiklar, teknikartiklar och även svar på vanliga funderingar. Detta växer hela tiden.

Här kan du besöka husbilsskolan.se och vi säger samtidigt ett stort tack till Stefan Janeld för både råd och den här intervjun.
Husbil.se erbjuder dig rabatterat medlemskap fram till 13:e maj, ange koden ”husbilse” så får du ett års medlemskap för endast 195 kr. Passa på!

Tips - jämför 100-tals husbilar med ett klick

Husbil.se har tagit fram en gratistjänst för spekulanter av nya husbilar. Du kan välja uppemot 30 kriterier och så presenteras de husbilar som stämmer bäst in med din sökning. Se tjänsten som ett bra komplement till svaren du fått från husbilsskolan.se eller som en första blick in i husbilsvärlden.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.