Nyheter Husbil.se

Bygga carport eller garage till din husbil?

Husbil.se 2020-10-04

* Detta är ett betalt samarbete med Hus.se *

När din husbil inte används är det en god idé att skydda den från vädrets makter. Vi går igenom vad du behöver tänka på inför bygget av carport eller garage till din husbil.

Bygg en carport till husbilen

En carport till husbilen består av ett tak på stolpar eller limträbalkar, med upp till två väggar. Samma princip som när du bygger en carport för bilen. Carporten skyddar husbilen mot uv-strålning på sommaren och snö på vintern. De kommer i olika utföranden och material. Vanliga material är trä eller aluminium och taket kan bestå av exempelvis pulpettak eller sadeltak.

En carport skyddar dock inte lika bra mot inbrott som ett garage gör och även om den skyddar din husbil bra mot vädret så ger ett garage ett ännu bättre skydd. 

3 fördelar med carport för husbil

  • Priset. En stor fördel med carporten är att den är mycket billigare att bygga än ett garage.
  • Tar mindre plats. För dig med liten tomt eller begränsad yta passar carporten bra då den inte tar lika mycket plats som ett garage.
  • Lättare montering. En carport går betydligt snabbare och enklare att montera än ett garage.

Bygg ett garage till husbilen

Ett garage består av ett tak och fyra väggar, det går att låsa om garaget och det är därför säkrare för din husbil ur ett inbrottsperspektiv. Med ett garage får du också det bästa skyddet mot vädrets makter. Kanske har du redan byggt ett garage för bilen?

Ett garage är dock dyrare än en carport och är mer komplicerad att bygga. Ett garage behöver bland annat en mycket bra ventilation och avlopp.

Garage kommer även de i många olika storlekar, modeller och designer. En del garage sitter ihop med huset medan andra är fristående. Du kan välja om du vill ha ett oisolerat så kallat kallgarage eller om du vill ha ett isolerat varmgarage.

3 fördelar med garage för husbil

  • Skyddar mot inbrott. Ett låst garage skyddar din husbil mot inbrott
  • Skyddar bättre mot väder och vind.
  • Använd en del av utrymmet till annat. Varför inte använda en del av utrymmet till exempelvis snickarhörna?

Vilken höjd respektive längd krävs?

Även om det råder en del i höjdskillnad på husbilar och skiljer sig från modeller såsom plåtis eller alkov kan det alltid vara bra att tänka på höjden från start. Med en höjd på 3,5 meter kommer du långt om du inte äger en Concorde eller Morelo där du måste upp i c:a 4 meters takhöjd. Tänk även på att din carport eller garage som du ska bygga kommer stå sig länge, förmodligen överlever den flera husbilar där alla har olika höjdskillnader.

Notera att med parabol eller AC ökar höjden ytterligare för din husbil. Som längd bör du räkna med 8–9 meter, allt beroende på hur du tänker i framtiden om att köpa nytt eller inte, men med dessa mått ska det mycket till för misslyckas.

Tips – inkludera ett förråd

Har du svårt att välja mellan att bygga carport eller garage till husbilen? Kanske vill du ha en billigare och enklare variant, men ändå med plats för prylar och verktyg? Då kan en carport med tillhörande förråd vara något för dig. Förrådet ger förutom förvaringsutrymme också ökad stabilitet åt konstruktionen. I förrådet kan du även placera cyklarna, förtältet och campingprodukterna.

Fler nyheter