Nyheter Husbil.se

Caravan Salon Düsseldorf 2020

Husbil.se 2020-09-08

De flesta husbilsmässor i Europa har ställts in. Att mässorna ska öka smittspridningen av Covid 19 har varit en större risk än arrangörerna velat ta. Men på mässan i Düsseldrof valde man att istället ta fram ett koncept för att kunna hålla mässa på ett smittsäkert vis. Caravan Salon är första mässan att implementera ”ProtAction” som konceptet är döpt till.


Att många utställare hoppat av mässan märks i hallarna.

ProtAction går ut på att man ser till att hålla social distans, bära mask inomhus, ha alla dörrar in till hallar och toaletter öppna så man inte behöver ta i handtagen. Trängsel undviks genom breda gångar med pilar som markerar riktningen för de gående. Man ska inte mötas ansikte mot ansikte.

En mindre armé av turkosklädda ungdomar håller koll på besökarna och tvättar av kontaktytor.

I montrarna har utställarna personal som går runt och desinficerar bilarna efter att det varit besökare inne i dem.

Man går inte in i en bil där det redan är någon. Man väntar ett par meter från bilen på sin tur. Köerna blir ibland långa när man står med smittsäkert avstånd. Men alla är i samma sits och sällan dröjer sig folk kvar i bilarna.


Informationsskylt som beskriver vad ProtAction går ut på.

Begränsat antal besökare

Antalet besökare per dag är begränsat till 20 000 personer. Man kan inte köpa biljett fysiskt utan måste förköpa online. Allt för att hålla nere risken för smitta. Branschdagen var begränsad till 7 000 besökare. Om man säljer slut alla dagar kan man nå 187 000 besökare. Det är betydligt färre än förra årets 268 000 stycken.

Men i gengäld är det motiverade besökare. Köpsugna. Vilket utställarna vittnar om.

I Tyskland är husbilsförsäljningen rekordhög och flera har fått se sig snuvade på sin drömbil då 2020 års modeller varit slutsålda sedan länge. Nu är man noga med att slå till i tid. Det skulle inte förvåna mig om hela 2021 års produktion av husbilar är uppbokad när mässan stänger. I alla fall hos de tillverkare som ställer ut.

Flera utställare avstod mässan. Hela Hymergruppen drog sig ur. Likaså Concorde, Pössl och Pilote Gruppen. De ville inte riskera sin personals hälsa.

Även flera mindre aktörer har hoppat av. Något som märks tydligt i utbudet av inredda skåpbilar. Det brukar vara mängder av små finurliga skåpbilsinredare på plats. Icke så i år.

Därmed inte sagt att mässan var trist eller saknade bilar som fick några att höja på ögonbrynen. Bland annat visades en husbil helt byggd i trä, inklusive väggarnas utsida.

Positiv upplevelse

Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig när jag åkte till årets Caravan Salon, min trettonde. Men det blev en positiv överraskning. Åtgärderna för att minska smittspridningen gynnar faktiskt mässupplevelsen.

Mindre folk, mer utrymme runt bilarna, bättre disciplin inne i bilarna. Besökarna respekterar varandra på ett annat sätt. Tidigare kunde det vara fullt med folk i en populär modell. Ingen kunde på ett seriöst vis syna bilen. Men nu är man alltid ensam ombord vilket gör att man klarar sig med några minuter och sedan kan ge plats för nästa spekulant.

Köerna för att få mat är kortare. Det finns platser till bords utan att man måste låta en ur sällskapet hålla ett bord medan övriga köar för maten.

Nu håller vi tummen att det inte blir något bakslag i form av ett ökat antal sjuka som kan härledas till ett besök på mässan.


Glest mellan borden på uteserveringarna


Holzmobil är helt byggd i trä. Man kan välja oljad eller fernissad utsida.


När det blir mer ledig yta kan de som önskar bre ut sig rejält. Knaus hade en hel hall för sig själva.


Normalt delar Weinsberg hall med koncernsyskonet Knaus, men i år fick de en egen hall.


Varför man håller en tom hall öppen kan man verkligen fråga sig. Här brukar Hymer visa sina bilar.

Text och foto Stefan Janeld

Fler nyheter