Nyheter Husbil.se

Glöm inte däcken

Madelene Kristensson 2014-07-15

Nästan var fjärde husbil- och husvagnsägare kör runt med fel däck. Samtidigt har närmare 70 procent fel lufttryck. Det visar en undersökning utförd av Däckteam.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Ken T1381 (CC BY-SA 3.0)

Som världens mest husvagnstätaste land och världen näst husbilstätaste land kan man räkna ut att svenskarna lägger en del pengar på sina mobila hem. Vad många missar är dock de, åh så viktiga, däcken. En fjärdedel av de som äger en husbil eller husvagn har fel sorts däck på sitt fordon, vilket ökar risken för olyckor på vägarna.

- Uppskattningsvis 20-30 procent har fel däck på sin husvagn eller husbil. Husvagnsägare bör använda bättre däck på den än på sin bil, dessvärre är det många som inte gör det. Besiktning av husvagn eller husbil kan ge en falsk trygghet eftersom däcken inte alltid undersöks. Om man är osäker har vissa tillverkare speciella campingdäck som kan vara en bra investering, säger Thomas Widén, däckexpert på Däckteam i ett pressmeddelande.

Förläng däckens livslängd betydande genom att underhålla dem. Ett däck som rullar ofta är ett välmående däck. Husvagnar och husbilar som står stilla längre perioder riskerar därför att slitas snabbare. Se till att ställa vagn och bil i skugga och täcka över med skydd, då solljuset bidrar till att däcken åldras.


Fel lufttryck

Runt 70 procent av landets husbils- och husvagnsägare har fel lufttryck i sina däck. Lufttrycket är dessutom av större betydelse när det gäller mobila hem då trycket blir större av högre belastning. Kontrollera därför alltid lufttrycket efter vagn och husbil är lastad. 

Är trycket för lågt kan fordonet bland annat bli understyrt, få längre bromssträcka, få högre bränsleförbrukning och punktering. 

- Vi uppskattar att ungefär 70 procent av såväl campingvagnar som bilar har fel lufttryck. Det kan vara svårt att veta vilket lufttryck som lämpar sig för fordonet. Därför är det både smart och ekonomiskt att fråga en däckexpert, säger Thomas Widén.


Ta hand om dina däck

  • Både husvagnar och husbilar kräver både förstärkta däck och fälgar samt förstärkta ventiler
  • Ha rätt lufttryck, då håller däcken längre. Tänk på att mäta lufttrycket när bilen är lastad
  • Skydda däcket mot torrsprickor genom att undvika direkt solljus när fordonet står parkerat
  • Palla upp husvagnen eller husbilen när du inte använder den så att du kan ta av däcken och förvara dem mörkt och svalt
  • Palla upp fordonet och lyft det lite så belastar du inte däcken under tiden den står parkerad. Både däcken och hjulupphängningen, stötdämpare/fjädrar mår bättre då
  • Kolla efter stickskador och spik varje gång du ska köra
  • Rensa däckmönstret från stenar och annat som kan ha fastnat

Källa: Husbil&Husvagn, Däckteam

Fler nyheter