Nyheter Husbil.se

Guide till den perfekta husbilssemestern i Sverige

Husbil.se 2020-08-17

* Detta är ett betalt samarbete med INSPLANET *

Allt fler människor vill ge sig av och upptäcka omvärlden på ett helt annat sätt än förut. Förr var det flyg och charterresor som toppade resealternativen men idag ser det annorlunda ut. Det kan bero på att det är corona-tider i världen men det kan också handla om att man vill vara mer miljövänlig eller se mer av det land som man faktiskt bor i. I Sverige finns det otroligt mycket vackert att se och med en husbil behöver du inte heller oroa dig för att sakna bekvämligheter.

Att införskaffa sig en husbil är dock inget som man kanske gör spontant och det är lätt att det uppstår en del funderingar inför en husbilssemester. Har du åkt på husbilssemester tidigare har du med största sannolikhet redan en hel del kunskap och erfarenhet bakom dig, men för den som ska ut för första gången kan det vara svårare. Med vår guide till den perfekta husbilssemestern i Sverige blir dock allt enklare.

Vem passar en husbilssemester för?

Att upptäcka Sverige med husbil är inte något som passar alla och tur är väl det, annars hade det varit helt fullt på varenda campingplats och ställplats i hela landet. För att du ska kunna trivas och verkligen njuta av din semester med husbilen är det viktigt att du kan vara flexibel och spontan, men också att du har ett bra sinne för planering. När du bokar en charterresa har du allt du behöver nära till hands men med husbil kan det se annorlunda ut. Du behöver därför se till att du har packat med alla de nödvändigaste sakerna och glöm inte bort att även fylla på kyl och frys med nödvändigheter. Restauranger kommer du att stöta på och korvkiosker också men när nattmackan känns lockande behöver du ha något med dig. En god planeringsförmåga är därför viktigt.

Härliga resmål i Sverige

Sverige har många fantastiska och härliga platser som är värda ett besök när du är ute på äventyr. Vilka platser du har möjlighet att besöka beror naturligtvis på hur länge du planerar att vara borta, hur långt du vill åka och vart i landet du bor.

 • Kungsleden i Lappland
 • Astrid Lindgrens värld i Vimmerby
 • Borgholms slottsruin
 • Pite havsbad, även kallat Nordens riviera
 • Rosendals slott och trädgård på Djurgården
 • Mårbacka i Värmland
 • Ales stenar i Skåne
 • Gripsholms slott i Mariefred

Spara pengar på husbilssemestern

Att använda sig av flyg och resa långt kommer att vara en fantastiskt upplevelse men din plånbok kommer inte att tycka likadant. Det har blivit allt dyrare att resa och nu finns det även flygskatt och turistskatt att ta hänsyn till. Genom att välja en husbilssemester kan du spara in en hel del pengar och du får dessutom möjlighet att uppleva så mycket mer och från ett närmare håll.

Jämför din husbilsförsäkring

Ett bra sätt att sänka kostnaderna för en husbilssemester är att se över den försäkring som du har idag. Det kan du göra genom en jämförelsesajt. Det är viktigt att alltid jämföra husbilsförsäkring hos en oberoende förmedlare innan du väljer, för att få så bra alternativ som möjligt.

Hyr istället för att köpa

Att köpa en husbil är en stor investering och en utgift som inte alla har råd med. Ett alternativ till att köpa en husbil för att åka på husbilssemester, är istället att hyra en. Det finns många olika företag som erbjuder denna typ av uthyrning. Läs dock igenom villkoren noga och kontrollera eventuella försäkringar.

Måsten i din packning

Ett vanligt misstag är att man packar alldeles för mycket saker när man ska ut med husbilen. Det är lätt att tro att man inte kommer att hitta affärer eller butiker där man kan köpa saker och ting, men du kommer snabbt inse att det är fullproppat av detta i varje stad som du anländer till. Trots det finns några "måsten" som alla husbilssemestrare bör ha med sig i packningen. Vi listar vad som gäller.

 • Pengar – Ta med dig både kreditkort, kontokort och kontanter i väskan. Ska du åka utanför Sverige bör du växa till annan valuta innan avresa.
 • Resehandlingar – Glöm inte bort pass och körkort, samt registreringsbevis, försäkringspapper och eventuella färjebiljetter.
 • Förteckningar – En förteckning med olika ställplatser och campingplatser är viktigt och något du absolut bör ha med dig på din husbilssemester. Leta gärna upp behjälpliga appar och webbsidor redan innan du åker.
 • GPS – Är du en fena på karta så absolut, men med en GPS får du så mycket mer information än bara vägvisning. En karta kan du heller inte läsa medan du kör. Båda ögonen på vägen!
 • Apotek – Ett reseapotek är ett måste för husbilssemestern och detsamma gäller för receptbelagda mediciner. Packa ner allt från smärtlindring till plåster och kompresser.
 • Mobiltelefon – laddning & tillbehör – Din mobiltelefon kommer du att ha stor användning för på resan. Glöm därför inte denna hemma och se till att du också får med dig tillbehör som selfie-sticks, hållare, samt sladdar och adaptrar för laddning.

Fler nyheter