Nyheter Husbil.se

Kör säkert i midsommar

Emelie Johansson 2014-06-19

Varje år under midsommar rapporteras det om trafikolyckor på vägarna. Ska du köra en längre sträcka kan det vara bra att titta på en karta och se vilka vägar som ges som alternativ. Många av oss väljer att finna den snabbaste vägen, men faktum är att en mötesfri, säker och kanske lite längre väg ibland kan reducera olyckor på vägarna.

En annan sak som kan vara bra att uppmärksamma inför bilfärden är hur läget i trafiken ser ut. Detta kan man göra på trafikverkets hemsida, som har aktuell information om läget på vägarna och också berättar om vart vägarbeten förekommer.Klicka här för att komma till läget i trafiken.

  • När du planerat vilken körväg du ska ta så bör du också lägga upp en liten resplan. Se till att du startar resan i god för att undvika så mycket trafik som möjligt. Så, ju tidigare desto bättre.
  • Följ hastighetsbegränsningarna på vägarna och visa hänsyn till de andra förarna i trafiken.
  • Håll ett bra avstånd i trafiken och kör inte om andra bilar ifall att du känner dig osäker på en omkörning. Säkerheten bör alltid komma först.
  • Reser du med barn i bilen så se till att alla har ett bilbälte fastspänt. Detta brukar höra till allmänt vett men det finns tonåringar som ibland ska envisas med att slarva med bilbältet. Även om du är en säker förare så betyder det inte att dina medtrafikanter kan garantera dig samma säkerhet. Så ha ALLTID bilbälte på i bilen.
  • Se till att din hälsa är i ett balanserat skick så att du inte kör bakfull eller, framförallt, onykter. Redan när du planerar körvägen bör du planera vilken tid du behöver gå att lägga dig dagen innan körning, så du är i ditt bästa skick för en längre resa.
  • Ta gärna pauser under bilfärdens gång. I Sverige finns det gott om rastplatser längst vägarna runt om i landet och dessa får alla nyttja. Har du kört flera timmar i sträck kan det vara bra att stanna till vid en rastplats och fylla på med vätska.
  • Dela upp körsträckan om du känner att du inte orkar köra hela biten själv. Detta bidrar också till mer säkerhet.

Var uppmärksam på sommaren vägarbeten. Trafikverket har en karta där man tydligt kan se vart vägarbetena pågår i sommar. Denna karta finner du här.

Vi på Husbil.se önskar Er en härlig midsommar!

Fler nyheter