Nyheter Husbil.se

Lag mot bilmålvakter resultatlös

Madelene Kristensson 2015-06-23

Förra året infördes en ny lag med syfte att underlätta konfiskeringen av bilmålvakters fordon. En granskning från Dagens Nyheter (DN) visar dock att lagen inte varit värst effektiv.

Få fordon konfiskerade

Målvakter är personer med hög skuldsättning som utnyttjas av den verkliga fordonsägaren för att hen ska kunna undkomma avgifter och skatter. Det har funnits svårigheter med att driva in skulder från målvakter, då skulderna är stora och det inte finns något verkligt värde. Den nya lagen har gjort det möjligt för parkeringsbolag samt Kronofogden att konfiskera berörda fordon och därigenom få en del av skulden betald.

Men enligt Kronofogdens verksamhetscontroller Johan Krantz har det inte konfiskerats särskilt många bilar, skriver DN. Enligt granskningen har endast ett fåtal fordon beslagtagits. Vilket betyder att bilmålvakterna är fortsatt kvar.

56-årig göteborgare ägare av 2 906 fordon

Idag finns det elva personer i landet, samtliga av manligt kön, som står som ägare på drygt 1 000 fordon vardera. Dessutom är 121 personer ägare av över 100 fordon var. Listan toppas av en 56-årig göteborgare som står som ägare på totalt 2 906 fordon. Sedan införandet av den nya lagen 1 juli förra året har mannen registrerat ytterligare 397 fordon.

- Vi har inte resurser att åka runt och spana efter bilar. Tanken var att det i första hand skulle vara parkeringsvakterna som upptäckte bilarna, förklarar Johan Krantz.

Dock har inte heller parkeringsvakterna konfiskerat en större mängd fordon sedan lagändringen.

- Parkeringsvakterna kan i dag inte få fram uppgifter på sina handdatorer. I stället tvingas de ringa till Transportstyrelsen och kanske vänta en halvtimme i telefonkö, berättar Eva Svenning, ansvarig för parkeringsövervakning och fordonsflytt i Malmö, för DN.

Transportstyrelsen undersöker i nuläget situationen och arbetar med att utveckla ett förbättrat system, något som förväntas vara klart till hösten.

Fler nyheter