Nyheter Husbil.se

Förbered dig inför semestern –mät däcktrycket och spara tid och pengar

Husbil.se 2018-07-14

Att förbereda sig noggrant när man ger sig ut på en längre bilsemester är viktigt. Då kan man undvika tråkiga avbrott i semestern och sparar både tid och pengar. En av de viktigaste sakerna – som många dock glömmer att kontrollera – är däcktrycket. Men varför är det egentligen så viktigt att kontrollera däcktrycket på din bil eller husbil?

Många åker långt på sina campingsemestrar och då är det viktigt att förbereda sig – något som varken är svårt eller jobbigt. Först och främst gäller det att i god tid innan resan kontrollerat att bil, husvagn och husbil är redo för resan. Kolla oljenivå, se till att det finns spolarvätska och att alla lampor fungerar. Det är också en bra idé att ha varningstriangel och reflexväst på en bra plats där du snabbt kan få fram dem om någonting skulle hända. Det är också viktigt att planera in raster, pauser och se till att det finns vatten till alla i bilen. Åker du med barn? Då är det viktigt att sysselsätta dem med diverse aktiviteter.

Mät däcktrycket – undvik problem och spara pengar

Ovan nämnda saker är vi i Sverige bra på. Det som många däremot glömmer eller inte bryr sig om är att kontrollera däcktrycket i bilen. Svenska bilförare kör ofta med för lågt däcktryck – något som kan vara både farligt och dyrt. Lågt däcktryck kan försämra bilens viktigaste köregenskaper och göra däcken tungrullade. Tungrullade däck innebär i sin tur att bränsleförbrukningen ökar och att däcken slits snabbare. Något som påverkar din plånbok i det långa loppet. Med för lågt däcktryck blir bilen också svårare att hantera om du skulle tvingas till en undanmanöver, bromssträckan förlängs och du får lättare sladd. Det sägs att om man kör med mindre än 80 % rekommenderat lufttryck försvinner däckets livslängd med hela 20 % och om du har 70 % lufttryck så tar däcken slut inom 1 år.

Kontrollera däcktrycket en gång i månaden

Biltillverkare rekommenderar olika däcktryck beroende på om bilen är fullastad eller inte – rekommenderat däcktryck brukar också finnas på en dekal som kan sitta i exempelvis dörröppningen på förarsidan eller på insidan av tanklocket. Något många bilförare inte vet om är att temperaturen spelar stor roll. När däcksidan rör sig under färd skapas nämligen värme i gummit vilket värmer upp luften. Varm luft har ett högre tryck än kall luft och den siffra som anges av biltillverkaren är alltid ”kall”. För långt tryck ökar alltså driftskostnaderna helt i onödan med ökat däckslitage och högre bränsleförbrukning. Dessutom försämras bilens egenskaper vilket gör att den kan bli farlig vid en undanmanöver. Kolla därför däcktrycket minst en gång i månaden – det kan du spara både tid, energi och pengar på. 

Fler nyheter