Nyheter Husbil.se

Motormännen vill införa skrotningspremie

Madelene Kristensson 2014-07-15

Du som har en äldre husbil bidrar negativt till miljön i större omfattning än de som kör en ny. Moderna fordon släpper ut en tredjedel mindre växthusgaser än en gammal. Motormännen vill därför åter igen införa en skrotningspremie.

Du som äger en husbil har ett ansvar gentemot miljön att lämna in fordonet till en auktoriserad skrothandlare när den gjort sitt. Dock är alternativet att överge sitt fordon i naturen ett beslut som tas alldeles för ofta. Lämnar du ditt fordon i naturen kan nämligen giftiga ämnen läcka och skada både djur- och växtliv. Se därför till att du lämnar bilen hos en skrothandlare.

Källa: Wikimedia Commons/Geograph Project Bild: Nigel Cox

Husbilar under 3,5 ton

Väger din husbil under 3,5 ton kan du kostnadsfritt lämna in ditt fordon hos en auktoriserad bilskrotare. Ägaren av bilen är den som har ansvaret för att lämna in och betala kostnaden för resan till skrotaren. För kostnaden av skrotningen står producenten av din husbil (producentansvar).

För att producentansvaret ska gälla är du skyldig att:

Tömma vatten- och avloppstankar

Ta bort gasflaskor

Informera skrotaren om var kylskåp, luftkonditionering, värmesystem, extra batterier, lysrör, lampor och inbyggd elektronik finns i fordonet


Husbilar över 3,5 ton

För husbilar med en vikt över 3 500 kg gäller inte producentansvaret. Det är dock självklart att fordonet ska skrotas på ett korrekt sett. Ingen lag säger dock att det behöver vara kostnadsfritt.

Jämför flera företag innan du bestämmer dig och se över deras olika villkor. Vissa skrotare har inte möjlighet att ta hand om stora husbilar. Besök Bilretur för att hitta din närmsta auktoriserade skrothandlare.

Skrotningen

Tag med legitimation och registreringsbevis till skrothandlaren. Har du förlagt till registreringsbevis kan du beställa nytt hos Transportstyrelsen. Är det någon annan än ägaren av fordonet som lämnar husbilen ska en fullmakt finnas med. Hos handlaren kommer du att få underteckna ett mottagningsbevis och du får ett kvitto som bevis på att ägandet av husbilen nu är överlämnat till skrothandlaren. Finns det skatt till godo på husbilen, kommer Transportstyrelsen betala ut den till dig.

Idag ska 85 procent av fordonets vikt återanvändas eller återvinnas, enligt svenska lagstiftningen. Dock ändras reglerna till nästa år då 95 procent av fordonets vikt ska återanvändas eller återvinnas. Bilskrotarna har ansvar så att fordonet demonteras korrekt. Farligt avfall ska separeras från återanvändbara material som metall, glas och plast.


Ny skrotningspremie

Motormännen vill få fler att välja skrotning för sitt fordon efter den gjort sitt. De menar att svaret är en skrotningspremie på 10 000 kronor. I Sverige har vi inte haft någon skrotningspremie sedan 2007. Premien ska uppmuntra till både skrotning och inköp av miljöanpassade bilar. Motormännen beräknar att en skrotningspremie skulle sänka koldioxidutsläppen avsevärt.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.