Nyheter Husbil.se

Så påverkar corona campingvärlden i Europa

Husbil.se 2020-03-25

På grund av Coronavirusets framfart har en hel del restriktioner utfärdats som påverkar hur vi kan röra oss runt i samhället. Självklart har detta även haft en påverkan på campingvärlden. Här kan du läsa om i vilken utsträckning Corona påverkar dina kommande resor.

Den tyska branschorganisationen Caravaning Industrie Verband (CIVD) har gjort en sammanställning på Coronas påverkan på just campingvärlden och har konstaterat att de restriktioner som utfärdats hittills har såväl en direkt som indirekt effekt på situationen.

Påverkan på husbilsturismen

Hittills har de restriktioner som utfärdats av olika regeringar runtom i Europa i princip inneburit att husbilsturismen står helt still. Vissa campingar stänger helt, vilka det handlar om måste du själv leta upp på deras respektive hemsidor. Om du har en campingresa planerad bör du själv att ansvar för att kolla upp vad som är öppet och inte. Framförallt har husbilsresenärer skickats hem om de befunnit sig utomlands. Norge har till exempel bestämt sig för att stänga sina gränser för all turism. I Spanien och Portugal är campingarna stängda och de svenskar som befunnit sig där är hemma de flesta.

Uthyrning av husbilar och husvagnar

Under denna period har många ställt in sina resor och det påverkar såklart uthyrningen av husbilar och husvagnar. Man vill avboka sin hyrda fordon och uthyrarna jobbar för fullt för att gå alla tillmötes och samtidigt kunna ta emot nya kunder. Om du hyrt en husbil eller husvagn du vill avboka måste du kontakta din uthyrare och fråga vilka villkor som gäller. Riktiga högsäsongen är dock i juli för de flesta som hyr sin husbil så förhoppningsvis är läget betydligt bättre tills dess.

Ställplatser

Många länder har bestämt att hotell, hostels och liknande endast ska användas till brådskande ärenden just nu och inte turism först och främst. Samma sak gäller för ställplatser runt om i olika länder. Det är ännu oklart hur länge sådana restriktioner kommer att pågå.

Vad gäller andra stora evenemang som Caravan Salon verkar det inte ställas in i dagsläget. Evenemanget tar inte plats förrän i september i Düsseldorf och ligger fortfarande tillräckligt långt fram i tiden för att våga hoppas att det kan kvarstå. Hittills har försäljningen av husbilar och husvagnar inte påverkats märkbart men kan potentiellt göra det framåt. Däremot tror CIVD att just campingbranschen är den som kommer att påverkas minst av alla turistsegment då de andra består till störst del av hotellverksamhet och gemensamma transporter.

Vad Corona har för specifika påverkningar i ditt närliggande område får du vända dig till din kommun eller specifika campingplatser för att ta reda på vad som gäller. Än så länge i Sverige finns det begränsade restriktioner i Sverige men det kan snabbt ändras.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.