Nyheter Husbil.se

Solen, hettan och bilen

Madelene Kristensson 2014-07-24

Nu i sommartider riskerar ditt fordon att uppnå inhumana temperaturer när du låter den stå parkerad. Som följd av en oroväckande undersökning av Djurskyddet i Jämtland har Motormännens tekniska expert satt samman en del tips som hjälper dig klara hettan.

Djurskyddet i Jämtland genomförde en undersökning där temperaturen i en bil mättes över en dag. Resultatet väcker oro. Endast vid en lufttemperatur på 22 grader Celsius utomhus uppnår bilkupén en temperatur på 85 grader. Värmen som kommer från solen spelar alltså in avsevärt mer än vad lufttemperaturen gör. 

Resultat av Djurskyddet i Jämtlands undersökning

KlockslagVäderlekUteInne
08:30Skugga+14+19
09:30Skugga+18+38
10:30Blandad väderlek+20+47
11:30Sol+20+52
12:30Sol+23+65
13:30Sol+22+85

Källa: Djurskyddet i Jämtland


Har du låtit ditt fordon stå en längre stund i sommarvärmen finns det en del du kan göra för att nå behaglig temperatur igen:

VÄDRA UR

När du återvänder till din bil ska du öppna alla dörrar och vädra ur kupén. När du sedan är redo för att köra iväg, använd eventuell AC eller klimatkontroll och ställ in på svalast möjliga temperatur. Genom att sätta igång återcirkulationen av luft tillfälligt, istället för att låta din fläkt kyla ned den nya varma utomhusluften, blir nedkylningsfasen effektivare. Kom ihåg att stänga av funktionen efter en stund!

När bilen är sval nog rekommenderas att ställa in en mer normal temperatur så att kupén inte blir alldeles för kall. Det kan medföra problem med bland annat rygg och nacke.

LÄS PÅ

Tag och läs fordonets instruktionsbok. Där får du information om vart alla knappar och reglage sitter och vad deras funktion är. Det här är extra fördelaktigt om du kör en hyrbil eller lånebil under semesterresan till exempel. 

UNDVIK KORSDRAG & ANVÄND SOLSKYDD

Saknar bilen helt AC kan korsdrag vara nödvändigt vid vissa tillfällen. Dock ska det undvikas i möjligaste mån, för att minska risken för rygg- och nackproblem. Nyare fordon har ofta ett ytskikt på vindrutan som reducerar värmestrålningen från solen. Det kan dock vara nödvändigt att ändå använda invändiga solskydd i rutorna.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Magnus Bäck

FRYS IN VATTNET

Ska ni ut på längre resa med bilen är det smart att frysa in plastflaskor med vatten dagen innan avfärd. Vattnet håller sig därmed kallt längre under heta dagar - om du inte har kylda handskfack så klart!

ÖVERHETTNING

Det kan hända att motorn överhettas när vädret är varmt. Händer det bör fordonet undersökas på verkstad. Sitter du mot alla odds fast i bilkö eller har en lång sträcka till närmaste hjälp, finns det dock en del du kan göra för att undvika haveri.

- Slå av AC:n (vars kompressor tar kraft från motorn)

- Sätt värmen på full effekt (för att kyla motorns kylväska med värmeelementet i fordonets ventilationssystem)

Dessa "tips" är endast tillfälliga nödåtgärder och rekommenderas inte att användas under annat än färden till närmsta verkstad.


TÄNK PÅ SKUGGAN

Hitta en plats i skuggan när du parkerar. Ska du stå här är längre stund kan det vara bra att tänka på hur skuggan kommer förflytta sig under dagen. 

Tips av Motormännens tekniska expert Carl-Erik Stjernvall, publicerad i Expressen 

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.