Nyheter Husbil.se

Tips på sevärdheter och ställplatser i Österlen

Husbil.se 2023-05-29

Vill du upptäcka vackra Österlen med husbil i sommar? Här får du tips på populära sevärdheter och ställplatser på Österlen.

Österlen med husbil - tips på sevärdheter och ställplatser.

Österlen ligger i sydöstra Skåne och är vacker som en tavla – omgiven av en slingrande kustremsa. Här får du fantastisk natur, intressanta kulturupplevelser, mysiga gårdsbutiker, idylliska fiskebyar, berömda äppelodlingar, gamla ruiner och vackra trädgårdar. Populära orter är bland annat Simrishamn, Kivik och Tomelilla. Österlen är ett perfekt resmål att upptäcka med husbil i sommar – ta del av våra bästa tips på sevärdheter och ställplatser att parkera vid över natten.

Se alla ställplatser på Österlen

Stenshuvuds nationalpark – se utsikten från toppen

Stenshuvuds nationalpark lockar med lummiga ädellövskogar, vackra stränder och kustberg. Ta gärna en promenad till toppen av berget för att få en fin utsikt över hela Österlen. Önskar du finns det guidade turer att delta i. Nationalparken ligger i Simrishamns kommun.

Knäbäckshusen och paradisstranden stranden

Vid den charmiga sommaridyllen Knäbäckshusen finns en riktig paradisstrand med utlandskänsla. Sanden är finkornig och omges av ett turkost vatten och en fin skog. Här får du salta bad, barfotapromenader och tid för mycket avkoppling. Notera dock att stranden tidvis har starka undervattensströmmar vilket gör den mindre barnvänlig.

Sträntemölla-Forsemölla naturreservat med vattenfall och bokskog

Naturreservatet Sträntemölla- Forsemölla lockar med fina vandringsleder bland bokskogar, brusande forsar och vattenfall. Sträntemölla är namnet på gården från 1300-talet du ser från vägen. Kvarnen som står här användes ända fram till 1969.

Monica Persdotter keramik och form

Monica Persdotter keramik och form drivs av Monica Persdotter i Rörum där hon har sin ateljé, verkstad och utställning. Hon säljer och tillverkar keramik i gränslandet mellan konsthantverk och bruksgods. Butiken finns på adressen Elineborg, Rörum, Grötafatsvägen 9, Simrishamn och öppettiderna varierar.

Foto: Peter CarlssonMonica Persdotter keramik och form drivs av Monica Persdotter. Foto: Peter Carlsson. 

Foto: Monica Persdotter.I butiken säljs bland annat den här spännande vattenklockan. Foto: Peter Carlsson. 

Kiviks Musteri

Kiviks Musteri grundades 1888 när Henric Åkesson planterade de första äppleträden i Kivik och då la grunden för ett anrikt familjeägt företag. Här får du både njuta av och lära dig mer om äpplen, must och cider. Det finns en restaurang som serverar lunch på lokala råvaror som du kan avnjuta på den mysiga innergården. På Stinas Café finns hembakta äppelkakor och på plantskolan kan du både köpa och få råd om olika sorters äppleträd. Kiviks Musteri ligger på Karakåsvägen 45, 277 35 Kivik.

Foto: Kiviks MusteriPå Kiviks Musteri kan du både njuta av och lära dig mer om äpplen, must och cider. 

Foto: Kiviks MusteriPå Kiviks Musteri kan du avnjuta en god lunch på den mysiga innergården. 

Ulla och Folke krog

Ulla och Folke är en krog och vinbar som ligger mitt i en äppelodling i Kivik. Den drivs av Beatrice Johansson och Jonas Folke Sundström och ligger på adressen Esperödsallén 10 i Kivik. Här äter och dricker du gott i en vardagsrumsliknande miljö.

Byvägen 35 – Lunch och bageri

I orten Sankt Olof finns Byvägen 35 som är ett populärt ekologiskt bageri och café. Här kan du fika, köpa nybakat bröd och äta lunch – som sommartid kan avnjutas utomhus. Cafét ligger vackert inbäddat bland träd och klängväxter och allt som serveras bakas i stenugn. Adressen är Byvägen 35, Sankt Olof.

Örum 119 – Gårdshotell och restaurang

Örum 119 ligger i Lödderup söder om Simrishamn och är ett litet gårdshotell och restaurang med känsla för detaljer. Surdegspizzorna är vedeldade med råvaror från Österlen och utbudet av glass är stort. Här finns en lummig trädgård och gårdsbutik med vackra ting. I den gamla skolan finns 15 rum inredda med avskalad lyx och material av högsta kvalitet. Örum 119 hittar du på adressen Örumsvägen 119 i Löderup.

Apotekarns butik och möbler

Apotekarns Trädgård är en butik inom trädgård, inredning och styling. I butiken hittar du allt från växter, kakel, mosaikbord och keramik. Många av möblerna är antika och unika och ägarna drivs av passionen för det färgstarka, udda, mönstrade och kvalitativa. Butiken har nyss flyttat till Kärrgatan 3, 276 30 Borrby. 

Mandelmanns trädgårdar

Mandelmanns trädgårdar ligger mellan Kivik och Simrishamn och är en besöksträdgård på gården Djupdal. Gården drivs av familjen Marie och Gustav Mandelmann och allt är ekologiskt och kravmärkt. Här får gästerna gå omkring själva bland djur och odlingar.

Ekogårdens ställplats, Simrishamn

Ekogårdens ställplats ligger mellan havet och Gyllebosjön, nära Mandelsmanns gård, Forsemölla och Skräddaröds by. Det är en gård som drivits i ekologisk regi sedan 1996 och du får en riktig natur- och jordnära upplevelse och familjär atmosfär. Här finns ställplatser för husbil och husvagn och du kan stå både kortare och längre perioder.

Det finns toaletter, duschar, tömningsplats, wifi, tvättmaskin, eluttag, grillplats och lekplats. Du kan hyra cykel och kanot och de erbjuder dessutom uthyrning av både husvagn och växthusrum.

Tobisviks Camping, Simrishamn

Tobisviks Camping ligger i Simrishamn och erbjuder bokningsbara ställplatser för husbil i södra delarna mellan campingtomterna och Tobisviksbadet. Du står med husbilen på gräs och i priset är el inkluderat. Du kan tömma och fylla på vatten och har tillgång till dusch, toalett, tvättstuga och kök.

På campingen finns trevliga aktiviteter för hela familjen – som tennis, beachvolley, fotboll, boule, minigolf och bad i Tobisviksbadet. Familjens yngsta medlemmar kan roa sig med hoppborgar, skattjakt, sandslottstävling, minidisco och barnklubb.

Småbåtshamnen, Simrishamn

I småbåtshamnen i Simrishamn finns en ställplats med plats för sju husbilar. Ställplatserna går inte att boka utan det är drop in som gäller. I priset ingår tillgång till servicehus och dusch och för el tillkommer 40 kr/dag. Småbåtshamnen ligger med gångavstånd till centrum och gamla stan där det finns ett brett utbud av restauranger och butiker.

Tomelilla Camping, Tomelilla

Familjevänliga Tomelilla Camping drivs av handbolls- och fotbollsföreningen Tomelilla IF. Den ligger i ett lummigt område intill Välabadet och Folkets Park och har öppet under sommaren. Det är en enklare camping med 40 campingplatser, 10 ställplatser och stugor. Det finns tillgång till dusch, toalett, kök och tvättmöjligheter. Campingen har aktiviteter som minigolfbana, motorikbana, utegym och bada gratis i Välabadet.

Kåseberga Ställplats, Ystad

Kåseberga Ställplats är en lugn ställplats som ligger naturskönt i Löderup. Den ligger 15 kilometer från Ystad med gångavstånd till Ales stenar och flera trevliga restauranger. Ställplatsen har ett litet servicehus där du har tillgång till toalett, dusch, disk och vatten. Det finns även möjlighet till aktiviteter som boule, tennis och fotboll. Kåseberga Ställplats finns med på vår topplista över Sveriges populära ställplatser 2023.

Degeberga-Widtsköfle Golfklubb, Vittskövle

Degeberga-Widtsköfle Golfklubb ligger i Vittskövle och har en ställplats för husbil och husvagn endast 50 meter från första tee. Det finns 24 platser med el som du parkerar vid i mån av plats.

Läs också: Populära campingar på Österlen

På Österlen.se får du fler läsvärda tips om Österlen

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.