Nyheter Husbil.se

Storslagna alperna lockar allt fler

Husbil.se 2018-01-23

Att resa iväg under vintern är alltid skönt och att fly undan den svenska mörka vintern och fly mot sydligare breddgrader är vanligt. Men alla söker inte sol och värme. Storslagna och mäktiga alperna lockar allt fler och erbjuder många härliga campingar. Vi kikar här närmare på en av många anläggningar i alperna, nämligen Alpencamp i Österrike.

Alperna är en bergskedja i Centraleuropa. Den sträcker sig i en båge från området kring Nice och Genua vid Medelhavet, norrut mot Schweiz och österut mot Wien. Totalt åtta länder har del av Alperna; Frankrike, Italien, Monaco, Schweiz, Liechtenstein, Tyskland, Österrike och Slovenien. De västra och södra delarna av Alperna är varmare än de östra och norra. Dock finns i allmänhet en stor klimatisk växling. Ju högre upp man kommer, desto lägre blir temperaturen. Under vintern samlar sig den kalla, tunga luften nere i dalarna, som därför är kallare än dalens sidor. Hittar man soliga terrasser eller toppar kan de däremot mycket väl vara varmare än de närliggande dalarna.

Fantastisk natur

Den vanliga föreställningen att Alperna är som Sound of Music stämmer i mångt och mycket. Med mäktiga berg och djupa dalar bjuder bergskedjan verkligen på en vidunderlig utsikt. En av många campingar i Alperna är Alpencamp i österrikiska Kötschach-Mauthen. Alpencamp ligger längs med väg 108 relativt nära den italienska gränsen. Väg 108 börjar någon mil söder om Kitzbühl och går mot Lienz. Alppasset består av Felberttauerntunneln som är 5 304 meter lång. Campingen är en liten anläggning omgiven av fantastisk natur. Med en mysig by lämpar den sig utmärkt för såväl barnfamiljer som äldre som söker lugn och ro. Med krogar, vandringsleder och friluftsbad med pool har anläggningen något för de flesta. Alpencamp är en väldigt ren och organiserad camping där ägaren strosar runt i lederhosen och håller koll på saker och ting.

Att tänka på

Österrike har ett tätt nät av cirka 500 campingplatser, varav en del av dem är öppna året runt. Vid resa utomlands är det en del planering som ska genomföras och några viktiga saker att tänka på. Exempelvis erbjuder flera ställen rabatter för barnen och för den som är medlem i FICC, AIT eller har ett internationellt Camping-kort. Kolla upp om just du kan ta del av några av dessa erbjudanden. Tänk också på att eventuell camping utanför markerade områden kräver ett godkännande från markägaren. Övernattning i husbil utanför campingområdet får ske i nödfall, om exempelvis trötthet gör att vidare körning är förenat med fara. Läs alla tips och överblicka campingplatser i Österrike.

Fler nyheter