Nyheter Husbil.se

Vett och etikett på campingen

Emelie Johansson 2014-07-24
Gör du din första säsong på campingplatsen i år? Eller ska du kanske besöka en helt ny campingplats för första gången? Det vistas många människor på campingplatserna runt om i Sverige och ibland uppstår en del situationer där man kanske inte alltid vet hur man ska agera. Då kan det vara bra att känna till de oskrivna vett- och etikettreglerna.

Sänk volymen

Källa: Bild: Emelie Johansson Det är helt okej att lyssna på musik under campingsemestern men tänk på ljudvolymen. Samma sak gäller rent allmänt kring hur mycket du väsnas. Dina grannar kanske har fått solsting eller är helt utslagna när de anländer till sin semester. Då är det inte många som uppskattar en högre ljudvolym och dessutom campar många med småbarn som behöver komma i säng tidigt på kvällarna.

Kolla upp vart på campingen man får väsnas och under vilka tider om du prompt måste göra det men bli inte en störande ljudkälla för dina grannar under dagen. Normalt sett brukar campingplatserna ha trivselregler som anger vilka tider det ska vara tyst.

Hänsyn kring campingtomterna

Finns det något som irriterar camparen så är det när en oinbjuden gäst tar sig in på tomten. Tänk på att trots det härliga vädret som säkerligen lockar till en och annan svalkande dryck under campingsäsongen så ska man visa hänsyn. Uttrycket "mi casa es su casa" gäller alltså inte på campingtomterna. Tänk på att dina grannar hyr sin campingplats och ingår det då en tomt ska man ha ensamrätt till tomten.

Allmänna utrymmen är för alla

Allmänna utrymmen på campingplatser som vc, servicehus, lekplatser och restauranger är för alla. Tänk på att du inte har ensamrätt på de gemensamma utrymmena och upptäcker du att det är lång kö till duschar eller servicehus så visa hänsyn. Duscha inte överdrivet länge och lämna plats till dem med rörelsehinder.

Ha uppsikt på djuren

Källa: Bild: Emelie Johansson Tar du med dig vovven eller annat djur till campingplatsen har du per automatik ett större ansvar. Låt djuren vistas kring din tomt och de utrymmen där det är tillåtet att ha med sig exempelvis hund men koppla hunden om du lämnar området. Det kan finnas folk med allergi och rädsla för främmande djur.

Tänk på miljön

På campingplatserna brukar det finnas tydliga regler kring miljöhantering. Normalt sett brukar det finnas anvisningar som anger var du till exempel får hälla ut avloppsvatten, göra upp en eld och slänga dina sopor. Följ dessa anvisningar och skräpa inte ner runt dig. Tänder du en brasa så se till att den verkligen är helt släckt innan du lämnar platsen.

Ha en trevlig campingsäsong!

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.