Populärt familjekök
Trangia 25-1 UL gasolkök

Ett populärt stormkök för 3-5 personer i ultralätt aluminium.

Produktegenskaper

  • Drivs av gas
  • Ultralätt aluminium
  • God värmeledningsförmåga

Produktöversikt

Trangia 25-1 UL är ett stormkök med gasolbrännare som passar för ett sällskap med 3-4 personer. Köket är i ultralätt aluminium med mycket god värmeledningsförmåga. Det ingår två kittlar i olika storlekar, en stekpanna, vindskydd, tång, rem och gasolbrännare. Modellen finns även med spritbrännare. Trangia är det mest populära stormköket och har funnits sedan 1925. Det finns ett stort utbud av Trangiakök med olika material, storlek, tillbehör och med gas eller sprit.

Storlek: 3-4 personer

Vikt: 930 gram

Packvolym: 22x10,5 cm


Populärt spritkök
Trangia 27-4 HA spritkök

Ett populärt mindre stormkök i ultralätt och hårdanodiserat aluminium.

Produktegenskaper

  • Drivs av sprit
  • Ultralätt och hårdanodiserat aluminium
  • Lätt att rengöra

Produktöversikt

Trangia 27-4 HA är ett litet och kompakt spritkök för 1-2 personer. Den är gjord i ett ultralätt och hårdanodiserat aluminium som gör ytan hård och reptålig. Den är lättare att rengöra än de vanliga aluminiumköken från Triangia. I köket ingår två kittlar, non-stickbelagd stekpanna, kaffepanna, vindskydd, tång, rem och brännare. Kittlarna och stekpannan är mindre än köken för fler personer. Modellen finns även med gasolbrännare. Trangia är det mest populära stormköket och har funnits sedan 1925. Det finns ett stort utbud av Trangiakök med olika material, storlek, tillbehör och med gas eller sprit.

Storlek: 1-2 personer

Vikt: 860 gram

Packvolym: 18,5x10 cm


Gasolkök för två
Primus Essentials Stove set 1,3 l gasolkök

Ett bra stormkök i lätt aluminium som går på gas med enkel design.

Produktegenskaper

  • Drivs av gas
  • Tyst brännare
  • Lätt aluminium

Produktöversikt

Primus Essentials stove set gaskök är ett lättanvänt stormkök med enkel och avskalad design för 1-3 personer. Brännaren är integrerad i vindskyddet för en stabilare matlagning. Alla delar är packade i kastrullen och det är enkelt att få ihop. Brännaren är tyst. I köket ingår två kastruller i lätt aluminium, ett lock som också är en stekpanna med nonstick-beläggning och en griptång. Köket finns även i en större modell.

Storlek: 1-3 personer

Vikt: 858 gram

Packvolym: 19,9x9 cm


Köpguide: Så väljer du rätt stormkök

Årets julklapp 2020 är enligt Handels utredningsinstitut (HUI) ett stormkök. I samband med coronapandemin umgås människor mer utomhus och fler har upptäckt den svenska naturen. Ett stormkök, campingkök eller fritidskök är perfekt att ta med sig när du och familjen ska iväg på en längre tur i naturen. Packa ner ett stormkök för att kunna laga dagens varma måltider – utan att ha tillgång till eld. Ett stormkök kan användas lika bra i skogen som i ditt förtält till husbilen eller hemma om det skulle bli strömavbrott.

Detta är ett stormkök

Ett stormkök är ett campingkök som du bär med dig när du ska äta varm mat under din campingtur och inte har tillgång till eld. Det består av en brännare som ofta är en öppen dosa och flera matlagningskärl. Ett stormkök ska vara både lätt att bära och enkel att packa upp och ner. Delarna förvaras i varandra och tar därför liten plats i din packning. De flesta kök innehåller två kittlar, en stekpanna, tång och brännare. De flesta har även ett vindskydd för brännaren så att lågan inte går ner. Vissa stormkök innehåller dessutom en kaffekanna så att du kan få en kopp kaffe efter maten. Det finns stormkök för antingen en till två personer eller för fyra beroende på hur många ni är och hur mycket plats du har. Du kan i princip laga all mat med ditt campingkök.

Så använder du ett stormkök

Ett stormkök drivs vanligtvis av gas eller sprit. Är det ett kök med sprit häller du spriten i bägaren och tänder. Sedan placerar du kitteln eller stekpannan över den öppna lågan. Har du ett gasolkök tänder du med gasol som innehåller tre olika gaser som köps i engångsförpackningar, vanligast 250 gram. Sedan lagar du mat precis som du gör hemma på spisen. Det är en fördel att placera köket i lä för att mindre bränsle ska gå åt. Torka rent köket ordentligt när du är färdig för att förlänga livslängden.

Storlek och material

Stormkök är lätta och är ofta gjorda i lättviktig aluminium – de flesta väger inte ens ett kilo. De är också kompakta och när köket är hoppackat ska det också ta liten plats. Ju fler saker som ingår och ju fler som köket är avsett för desto större blir även packvolymen. En vanlig kittel ligger på runt 1 till 1,8 liter och en stekpanna är runt 18 till 22 cm i diameter. Ett normalstort kök har ofta en packvolym på runt 20x10 cm. De flesta stormkök är gjorda i aluminium vilket ger en god värmeledningsförmåga. Vissa har en non-stickbeläggning för att maten inte ska bränna vid och för enklare rengöring. Vill du ha ett ännu tåligare stormkök ska du välja ett som har en hårdanodoserad yta som gör skyddar mot slitage och korrosion.

Sprit- eller gasolkök?

Det vanligaste bränslet till stormkök är gasol eller sprit. Vissa har både brännare för gas och sprit hemma för att själv kunna välja efter behov. Fördelen med gasol är att uppvärmningstiden blir snabbare, kastrullen blir inte sotig och det är lättare är använda exakt det bränsle som behövs. Däremot är en spritbrännare ett säkrare val om det är riktigt kallt ute eftersom uppvärmningstiden inte påverkas av kylan. Det kan också vara svårt att veta hur mycket gasol det är kvar i behållaren. Till spritköken använder du oftast t-röd, t-sprit eller rödsprit. Hur mycket bränsle du behöver beror på hur många dagar du ska vara borta och vilken mat du ska laga. Dessa är de vanligaste stormköken, men det finns även multibrännare som drivs av bensin eller fotogen och mer miljövänliga varianter där du använder dig av ved eller pinnar.  

Fördelar med ett stormkök

En av de största fördelarna med ett stormkök är att du inte är beroende av att göra upp eld. Att göra upp eld kan vara svårt, särskilt om det regnar och ibland är det inte ens tillåtet att elda. Ett stormkök kan du dessutom använda året om.

Stormkök - årets julklapp 2020. Ger dig varm mat på campingen.

Läs också: Omnia ugn – ugn på spisen

Läs också: Bästa gasolkök till husbil

Läs också: Gasolgrill camping – så väljer du rätt gasolgrill

Läs också: Köpa campinggrill – här är de bästa


Redaktionen
Husbil.se