Nyheter Husbil.se

Bästa råden för dig som ska skaffa husbil

Husbil.se 2021-07-12

Kanske har du länge funderat på husbil och nu bestämt dig för att göra slag i saken. Vad ska man tänka på? Här ger vi dig de bästa tipsen.

Som nybörjare är det svårt att veta hur allt fungerar. Förutom själva inköpet av husbil finns en rad outtalade regler och normer för hur man ska bete sig. Det gäller att lära sig de hemliga knepen för att få ut så mycket som möjligt av husbilssemestern. Campinglivet är en hel vetenskap och många har varit frälsta i många, många år.

Ny eller begagnad husbil?

När du har bestämt vilken modell och storlek som passar dig gäller det att sätta en rimlig prislapp på investeringen. Många börjar med en begagnad husbil eller  hyr en i ett par veckor för att se om det är något som passar. När man är säker på sin sak och vet vad man vill ha är det mer naturligt att investera i en helt ny. Det finns många bra firmor som hjälper dig att hitta rätt  modell. Om du köper begagnad är det viktigt att besiktiga och fukttesta husbilen. På så vis får du ett hum om statusen och kan undvika problem som är dyra och svåra att åtgärda.

Ställplatser och campingplatser

Skillnaden på ställplatser och campingplatser är följande; en ställplats är en enklare, hyfsat plan uppställningsyta där det är tänkt att man kan parkera husbilen någon enstaka natt. Dessa platser är i regel gratis och här finns inte några direkta bekvämligheter - såsom el, vatten eller möjlighet till påfyllning / tömning. Finare  ställplatser eller campingplatser är belagda med avgift, men då får du också mervärde i form av faciliteter. Förutom el, vatten och möjlighet till tömning finns ofta duschar, grovkök och andra gemensamhetsutrymmen.

Boka i förväg!

Det vanligaste misstaget nya husbilsägare gör är att inte boka i förväg. Många väljer första bästa camping och nöjer sig med det. Men har du gjort research och vill försäkra dig om en bra plats på någon av de mer populära campingarna, eller om du vill hitta en som passar just ditt ändamål, är det klokt att vara ute i god tid. Många bokar ett helt år i förväg för att få ha kvar just "sin" plats.

I mycket handlar det om smak, men det är bemötande och de praktiska detaljerna som i stor grad avgör nivån på trivsel. Det kan även vara väldigt olika atmosfär på olika ställen - liksom toleransnivå mot ljud. Vill du ha lugn och ro kan en camping med strikt ålderskrav vara att föredra. Många uppskattar dock en viss blandning av åldrar och detta bidrar ofta till intressanta möten och samtal.

Vart ska man åka?

Ja, det är den stora frågan! Förutom alla fantastiska platser i vårt eget land ligger hela världen för dina fötter. Många väljer att åka neråt i Europa och besöker utvalda städer och sevärdheter längs resans gång. Frankrike och Italien är omtyckta länder som har mycket att erbjuda. Även om man tycker om att vara spontan kan viss planering göra resan både smidigare och mer intressant. Googla gärna på resmål och studera gärna trådar i forum på Internet, för att ta del av andras erfarenheter.

Check-lista - Så lyckas du med campinglivet!

  • Boka i god tid! Bra framförhållning ger bra platser.
  • Nöj dig inte med första bästa! Gör research och fråga vad andra tycker. Det finns nischade campingar med olika teman - som golfnära läge och vildmarkscamping.
  • Tro inte att campinglivet är simpelt. De finaste femstjärniga campingarna är att jämföra med lyxig charter och camping behöver inte längre vara "som när du var liten".
  • Hälsa på människor omkring dig! Ja, det är ett måste att hälsa vänligt på alla runt omkring dig när du slår dig ner på en camping.
  • Köp SCR campingkort. Innehav krävs på alla campingar anslutna till SCR men ger dig även förmåner som en olycksfallsförsäkring.
  • Stirra dig inte blind på stjärnor. Uppskattar du skogsvandringar, enklare standard och småskalig miljö kanske det räcker med tvåstjärniga campingar. Det viktiga är att uppfylla just dina behov.
  • Följ reglerna! Inga svåra regler utan det många skulle beskriva som sunt förnuft. Skräpa inte ner utan håll rent och snyggt efter dig. Ta gärna med ett eget litet kit med disktrasa, diskmedel och diskborste.
  • Var inte för högljudd! Att fira jämna födelsedagar och arrangera stora fester på en camping är ett säkert sätt att irritera grannarna. Särskilt om festen pågår till långt in på natten. Undvik!
  • Bli inte för bekväm! En utflykt kan förgylla semestern och skapa minnen. Åk iväg över dagen eller hyr en cykel för att utforska omgivningarna.
  • Koppla av! Släpp alla måsten och njut av din semester. Ta chansen att småprata med grannen över en kopp kaffe, eller läs en god bok i din bekväma solstol.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.