Nyheter Husbil.se

Högt tryck på campingar sommaren 2021

Husbil.se 2021-05-21

Har du planerat att spendera sommaren hemma i Sverige? Då är du inte ensam! Statistiken från branschorganisationen SCR Svensk Camping säger att 2021 blir en bra sommar för camping. Trots att 2020 blev ett utmanande år klarade sig Sveriges campingplatser bättre än andra inom svensk turism.

Högt tryck på campingar i sommar.

Förra året pekade statistiken fortsatt uppåt för campingplatserna och experterna spådde en kanonsommar för campingplatserna runt om i Sverige. Sveriges campingplatser klarade 2020 bättre än många andra turistbranscher, men med ett sämre utfall än 2019. Corona-krisen har slagit hårt inom många branscher, men trots det ökade intresset för utomhusupplevelser och camping. Inför sommaren 2021 tror experter att trenden fortsätter och bokningsläget för Sveriges campingplatser ser mycket bra ut.  

- Intresset för camping och utomhussemestern fortsätter att öka och vi har ett bokningsläge som på många håll är bättre än rekordåret 2019. Vi ser också att allt fler bokar tidigare och planerar för en semester i Sverige i år, säger Peter Jansson, tillförordnad vd för SCR Svensk Camping, i ett pressmeddelande.

Stannar hemma i Sverige

Även i år väljer många att stanna hemma i Sverige och camping- och stugboende blir första alternativet. Det är ett säkert sätt att resa på nu i pandemitider eftersom du själv har kontroll över ditt boende när du reser med husbil och dessutom har möjlighet att vistas utomhus. De svenska campingplatserna erbjuder både fina semesterlägen och har nära till många upplevelser. Årets säsongplatser bokades tidigt och många företag rapporterade att de redan förra året sålt slut på populära modeller av fritidsfordon som skulle levereras i år. Även uppdaterade siffror från köp- och säljsajten Tradera talar för att camping ökat mot samma period föregående år. Antal sålda varor i kategorin camping och hiking har ökat med 30 procent.

Gästnätterna minskade, men minst av alla

Enligt siffror från SCR Svensk Camping landade antalet gästnätter på svenska campingplatser under 2020 på 12,8 miljoner och minskade gästnätterna med 24 procent jämfört med 2019. Det totala antalet gästnätter inom svensk turism minskade med 36 procent, vilket gör campingarna till de stora vinnarna. Under de populära semestermånaderna juni, juli och augusti var camping det största semesterboendet i Sverige. Då skedde 48 procent av alla turistövernattningar på en campingplats, jämfört med 42 procent 2019. Under 2020 ökade husbilsövernattningarna bland svenska gäster med 16 procent, men däremot sjönk husvagnsövernattningarna.

Planerar att få tillbaka internationella gäster

På grund av stängda gränser tappade campingbranschen 75 procent av de internationella gästerna jämfört med 2019, som annars brukar stå för 25 procent av gästnätterna. De destinationer som vanligtvis har många internationella gäster har drabbats hårdast. I samband med vaccinationsarbetet och att Europa börjar öppna upp igen förbereder sig SCR Svensk Camping marknadsaktiviteter i Norge, Tyskland och Nederländerna. Intresset utomlands är stort och Peter Jansson, vd på SCR Svensk Camping, ser fram emot att gästerna ska hitta tillbaka redan denna sommar.

Foto: Anna Hult/SCR Svensk Camping

Se ställplatser och husbilsplatser i Sverige

Köpa husbil - se alla återförsäljare

Köpguider - saker att köpa till din husbil

Fler nyheter