Nyheter Husbil.se

Ta med hunden på semestern

Husbil.se 2018-07-10

Att ta med sig hunden på semestern är populärt bland svenskarna. Faktum är att hela 8 av 10 svenskar tar med sig sin hund på semestern. Det visar en färsk undersökning från Doggy – Sveriges största hundfoderproducent. Tillsammans med campingkedjan First Camp ger Doggy nu tips och råd på hur du gör din semester hundvänlig!

78 % av hundägarna i Sverige tar med sig hunden på semestern – och det är inte särskilt konstigt. Precis som människan mår hunden nämligen bra av miljöombyte och ledighet. Att hundar är populärt på landets campingar är något First Camp också märkt av. Därför har campingkedjan, tillsammans med hundfoderproducenten Doggy, nu tagit fram 10 tips för dig som ska semestra med din hund i sommar!

Kolla upp hundvänliga alternativ i förväg

Planering är viktigt för att hitta en bra plats där din hund är välkommen. Som tur är finns det många tjänsten som samlar hundvänliga alternativ, så som exempelvis tamedhunden.se. Förbered er semester genom att kolla upp stadsparker, badplatser, caféer, restauranger och såklart campingar dit hunden är välkommen!

Se det som terapi

Det är vanligt att hundar med beteendeproblem är uttråkade. En semester med miljöombyte kan ändra detta – särskilt om ni anstränger er för att planera in roliga aktiviteter som involverar hela familjen.

Unna hunden lite extra lyx

Människor unnar sig lite extra lyx under semester – därför borde det vara en självklarhet att även hunden ska må extra bra! Hundmassage, favoritmat, kli på ryggen och allmänt mys – det finns mycket småsaker som gör att hunden kommer koppla av och njuta på semestern!

Sätt dig in i hundens situation

Storstadssemestern eller helgen på den högljudda nöjesparken är inte alla hundars dröm. Mycket ljud, barn och rörelse kan framkalla stress och göra att hunden mår dåligt. En avslappnad vecka på campingplatsen, sommarstället eller andra hundvänliga alternativ tillsammans med hela familjen kan vara precis vad hunden behöver.

Ta ett hundvänligt dopp

Även om sommaren inte alltid är den bästa i Sverige kan det bli varmt – särskilt för din fyrbenta vän som har mycket päls. På nätet finns listor med hundvänliga badplatser runt om i landet dit hundar är välkomna. Ta med leksaker som flyter så hunden kan ha riktigt roligt i vattnet och glöm inte att torka den efteråt. Då undviker du att den får fukteksem.

Res säkert

Hundar är oftast välkomna på tåg, tunnelbana, buss och flyg. I bilen och husbilen ska hunden sitta säkert, i en särskild bilbur eller fastspänd med ett särskilt säkerhetsbälte för hund. Ta många pauser och låt hunden sträcka på benen och uträtta sina behov.

Aktivera hunden

Semester ska inte handla om måsten men att aktivera sig och sina hundar är en klok idé. Uttråkade hundar skäller mer och är rastlösa. Balansövningar, simträning, söklekar eller klassisk apport passar fint på sommaren. Är det en het sommardag? Förlägg då aktiviteterna till kvällar eller morgnar när det är lite svalare.

ID-märk din hund

På resande fot är det svårare för vilsna hundar att hitta tillbaka till er. Alla som semestrar med sina hundar bör därför ID-märka dem och registrera dem i Svenska Kennelklubbens ägarregister via DjurID.se. På så sätt kan ni återförenas om olyckan är framme. Att spara ner telefonnummer och adress till den lokala veterinären är också en god idé som kan rädda dig i akuta situationer.

Åka utomlands? Fixa passet!

Ska ni resa utomlands ska ni tänka på att hunden måste ha ett EU-pass för sällskapsdjur. Dessutom måste hunden uppfylla alla krav vad gäller vaccinationer och ID-märkning för det land ni ska åka till. Reglerna varierar – vänd dig därför till landets ambassad och ta reda på vad som gäller. När ni återvänder till Sverige finns det riktlinjer hur ni ska göra som går att läsa på Jordbruksverkets hemsida.

Akta värmen

Hundar blir lätt överhettade och får aldrig lämnas ensam i en bil på sommaren. Trots att det är tidig förmiddag, molnigt och knappt 20 grader kan det bli mycket varmt i bilen. Tänk på att även hundar kan bli solbrända. Införskaffa ett solstift och använd runt hundens nos. Se också till att hunden dricker mycket och att ni har mycket vätska med er. 

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.