Nyheter Husbil.se

Husbil i Norge - Regler och tips

Husbil.se 2023-02-06

Har du planer på att upptäcka Norge med husbil? Vårt vackra grannland lockar med många fantastiska upplevelser och vyer och är klart värt ett besök. När det gäller husbil i Norge för oss svenskar är åsikterna ibland delade. Förutom allt det vackra och fina finns det husbilsåkare som tycker att vägarna är för smala,  för många betalstationer och för dyr mat.

Ta husbilen till Norge - regler och tips.

I Norge väntar dramatiska berg, vackra fjordar och fantastiska vyer. Att ta husbilen till Norge är ett smidigt sätt att upptäcka landet – helt i din egen takt. Det finns till exempel 18 nationella turistvägar i Norge där du kan ta del av minnesvärd konst och arkitektur. Men vilka regler finns och vad gäller för dig som ska åka till Norge med husbil?

Vilket körkort ska du ha i Norge?

För att få resa in i Norge behöver du ha godkända inresedokument. Som svensk eller nordisk medborgare räcker det att ha ett körkort eller nationellt id-kort utfärdat i ett nordiskt land. Det innebär att du kör husbilen med ditt vanliga körkort.

Alla körkort som är tillverkade efter 19 januari 2013 ser lika dana ut i hela EES. Tog du körkortet före den 1 juli 1996 får du köra en husbil som väger mer än 3,5 ton, om den är klassad som en personbil klass II. I Norge kör du enligt de svenska körkortsreglerna. Hos Transportstyrelsen kan du ladda ner en ekvivalenstabell som kan vara bra att ta med sig om du skulle bli stoppad av polisen.

Här kan du läsa mer om körkortsregler

Bredd och längd på husbilen

I Norge finns det ingen begränsning på hur hög din husbil får vara. Däremot finns det både tunnlar och broar som är låga, men då framkommer detta via skyltar. Husbilen får ha en maxbredd på 2,55 meter men vissa vägar kan vara smalare än så.

Så är vägarna i Norge

I Norge är standarden på vägarna höga, men en del vägsträckor kan däremot vara både smala, kurviga och branta.

– Det är väl ingen hemlighet att vi har rätt många smala och slingriga vägar i Norge. Så du får vara lite extra försiktig när du kör med husbil, särskilt om det norska landskapet är nytt för dig, säger Stine Mari Velsvik till Visitnorway.se. Hon har skrivit guideboken "Bobil – Opplevelser for livet" från 2022, där hon delar med sig av sina husbilserfarenheter.

Därför är det också viktigt att husbilen är anpassad för att klara branta eller krokiga vägar –packa inte för tung och spänn fast allt ordentligt.

En del fjällvägar kan vara avstängda, så var noga med att läsa skyltarna. Även vägar och broar kan vara avstängda om det är dåligt väder.

Kör du en husbil som är dieseldriven kan det vara bra att känna till att Oslo har tillfälliga förbud mot dieselfordon om partikelhalterna i luften överstiger en viss gräns.

Vägtullar för husbilar i Norge – AutoPass

I Norge finns det många vägar där du behöver betala vägtull. Systemet kallas för AutoPass och vägtullavgiften kallas för bombpeng. Betalstationerna är helautomatiska vilket gör att du inte kan betala dem på plats. För en husbil under 3,5 ton gäller samma regler som för en personbil. Väger din husbil över 3,5 ton gäller särskilda regler.

Åker du till Oslo på vintern? I de norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger behöver du betala dubbdäcksavgift, som på norska blir piggdekkgebyr.

Åka med färja med husbil i Norge

I Norge finns det många vägfärjor och dessa tar ut en avgift. Genom att upprätthålla ett AutoPass-färjekort har du möjlighet att få rabatt på priset. Ett annat alternativ är FerryPay som gör att betalningen dras automatiskt från ditt betalkort som du har registrerat hos AutoPass.

Hastighetsbegränsning för husbil i Norge

Precis som i Sverige är finns det särskilda regler för hur snabbt du får köra med husbilen. Hastighetsbegränsningen är viktig att följa och det finns många fartkameror i Norge som gör att du kan få böter. Personbilar och husbilar med en totalvikt på upp till 7,5 ton får ha en maxhastighet på 80 km/h på landsvägar och max 90, 100 eller 110 på motorvägar enligt vad som skyltas.

Campingar och ställplatser i Norge

I Norge finns det över tusen campingar att välja mellan och många ligger naturnära i fina miljöer. Det finns många ställplatser som kommer med eller utan service.

Så får du fricampa med husbil i Norge

Det är tillåtet att fricampa i Norge, även om det kan finnas lokala avvikelser och restriktioner. När du fricampar måste du stå minst 150 meter från bebodda hus och även undvika privat mark.

Detta gäller för tömningsstationer för husbil i Norge

När du campar på en ställplats utan service eller fricampar behöver du leta upp en tömningsstation för att tömma gråvatten och svartvatten. Det finns flera möjligheter för detta. I Norge finns det både miljöstationer och bensinstationer som erbjuder detta. Du kan även åka till campingplats och tömma mot avgift.

Kontrollera din husbilsförsäkring

Även om Norge är ett tryggt och säkert land att resa i är det bra att kolla över din husbilsförsäkring och reseförsäkring. Är husbilen hyrd behöver du även ta reda på om du får ta med dig den till Norge.

Norge är inte med i EU – detta får du ta med dig

Eftersom Norge inte är med i EU finns det särskilda regler när det kommer till vad du får föra med dig in i landet. Förutom din personliga utrustning får du tullfritt föra med dig in varor för ett värde av 6000 norska kronor. Du får till exempel föra in en liter sprit, 1,5 liter vin och 200 cigaretter. På den norska tullens hemsida toll.no ser du en utförlig lista.

Norge är dyrare än Sverige

Den norska kronan ligger högre än den svenska vilket gör att det är ett dyrare land att vistas i. Detta kan vara bra att ta med i beräkningen när du väljer camping eller ställplats, handlar mat eller planerar aktiviteter. Vill du spara pengar kan du välja en billigare campingplats och laga flera middagar i husbilen.

Det bästa med Norge – våra läsare ger tips:

Bo Pettersson, har besökt Norge med husbil många gånger. Det bästa med Norge enligt honom Trollstigen och Geiranger. Här tipsar han om fler saker att göra i Norge med husbil. 

– Vi har en förkärlek för Vesterålen och främst Hovden där vi varit flera gånger. Däremot är Nordkap en turistfälla. Vi åkte motorcykel en gång på bomvägar mellan Galdöpiggen och Glittertind och det var urmysigt! Färjorna upp till Geiranger är också vackra. Jag rekommenderar akvariet i Ålesund, vägen fram till Åndalsnäs och fricamping vid Isfjorden. För övrigt så fricampade vi hela turen på tre veckor i Norge. Glöm absolut inte bort Atlanthavsvägen! Det finns många mindre vägar också med färre turister, avslutar Bo.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.