Nyheter Husbil.se

Italienska Rivieran – del 5

Husbil.se 2017-08-22


Vi har kommit fram till sista delen i vår serie om Italien. Den anrika Neapelbukten bjuder på en dramatisk kust med vackra öar och världens mest berömda ruinstäder. Miljonstaden Neapel är förvisso ett känt besöksmål, men störst dragningskraft har de berömda utflyktsmålen i närheten. Här finns nämligen Pompeji, Capri, Sorrento och Amalfi.

Sorrentohalvön och Amalfikusten har blivit framröstad som svenskarnas mest romantiska resmål och många väljer att resa hit på semester. Som vi sett på vår resa genom i Italien kan italienska vägar vara svårfarbara med husbil. Och vägen till Amalfi är inget undantag. Det rekommenderas därför att parkera husbilen på en camping och sedan ta sig runt på fri fot.

Pompeji och Herculaneum

Det mytomspunna området kring Vesuvius har lockat besökare i många år och varje år reser drygt 2 miljoner turister hit för att besöka Pompeji – staden som begravdes i aska efter ett vulkanutbrott år 79 e Kr. Ett besök här är nästan obligatoriskt och det är verkligen fascinerande att se hur tiden stått stilla. Förutom att få en inblick i hur staden var uppbyggd, får man en unik känsla av hur det faktiskt var att leva här.

Stadsmiljön i Pompeji är bevarad och det är med skräckblandad förtjusning man vandrar runt bland husen.

Vesuvius skugga är ständigt överhängande och detta har präglat hela regionen. 

Världsarvsklassade Pompeji och grannstaden Herculaneum återupptäcktes först 1748 och då började man frilägga ruinerna från aska. På sina håll är lagret flera meter och under finns en oändlig mängd föremål bevarade. Eftersom båda städerna begravdes så snabbt är det som att ett ögonblick har kapslats in i historien.

Stora mängder fynd har gjorts och nu läggs mycket kraft på att bevara dem.

Till de mer makabra hör avgjutningarna av människor.

I Neapel ligger Museo Archeologico Nazionale di Napoli och i detta arkeologiska museum ges möjlighet att studera föremål på nära håll. Mindre trevligt, men ack så fascinerande, är förstås avgjutningarna av döda människor. Man fann håligheter i askan och visste först inte vad det var, men när de fyllts med gips avslöjades det hela – omkomna människor som förångats av den heta askan.

Exotiskt campingliv med husbil

I Sorrento finns flera campingar och en av dem är Santa Fortunata. Har man riktig tur kan man få en plats mitt i en citronlund - med utsikt över bukten. Sådana detaljer gör förstås upplevelsen än mer fantastisk. Det är en helt annan miljö än hemma i Norden och även om vår egen natur är vacker så är detta något helt annat. Men för att uttrycka sig diplomatiskt kan man säga att ombyte förnöjer.

Att se solgula citroner på träd är en härlig upplevelse!

När man campar i Italien ser man ofta att andra campare har strött ut vitt pulver runt däcken. Det är lätt att undra hur detta kommer sig – och om det handlar om vidskepelse. Men vi insåg snart att så är inte fallet. Bakpulvret (som det faktiskt är) skyddar husbilen från angrepp av svartmyror. Dessa letar sig annars gärna in i bilen och ända in i skafferiet.

Varning för överraskningar

En viktig sak att tänka på är att i Italien är de flesta motorvägar avgiftsbelagda. Det fungerar så att man tar en biljett vid påfart och betalar senare vid en tullstation. Ibland krånglar systemen och Motormännens Riksförbund råder därför trafikanter att spara kvitton i fem år. Detta för att du ska kunna bevisa att du faktiskt har betalat – ifall det skulle dimpa ner en räkning långt senare.

Dags att vända hemåt

Eftersom detta är sista delen i vår serie om Italien är det dags att knyta ihop påsen och summera resan. Italien är ett underbart land att åka runt i och här finns mycket att upptäcka. Den annorlunda naturen, stadsmiljöerna och det skiftande landskapet gör intryck och många väljer att resa tillbaka hit år efter år. Maten, språket, dofterna och människorna är förstås också helt annorlunda än hemma och det är inte utan att man känner sig inspirerad när man kommer hem.

Men för att kunna få ut maximalt - och dessutom göra det så bekvämt som möjligt för dig själv – bör du vara inställd på att en bra camping utanför städerna. Parkera husbilen tryggt och ta dig sedan vidare till stadskärnan eller ditt valda utflyktsmål med hjälp av taxi, buss eller annan lokaltrafik. Ofta kan campingen hjälpa till med information och tips på sevärdheter i närheten, liksom tipsa om bra restauranger. Glöm inte att ta seden dit du kommer och prova gärna närproducerade varor och viner.

Bästa tipsen för husbilssemester i Italien
 
  • Planera rutten - men ha frihet för avstickare
  • Undvik slingriga/branta vägar och vältrafikerad stadsmiljö
  • Ta in på camping utanför städer - ta buss eller taxi in
  • Insup den italienska atmosfären, koppla av och NJUT!

Vill du läsa de tidigare delarna i vår serie? Du hittar dem här. Del 1del 2del 3 och del 4.

Fler nyheter